Op pad met Simone


Voorburgse Simone van Krugten gaat graag op pad in de regio. Daarbij bezoekt ze steeds vaker Rijswijk. En daarbij vergeet ze nooit haar fotocamera mee te nemen.

Ditmaal wandelde ze in en rond Park Hofrust.

“Het is een klein lieflijk wandelparkje en ligt als een groene oase tussen de bebouwing van Rijswijk.

Buitenplaats Hofrust is verschillende malen van naam veranderd. Het heeft Masthof geheten en de kaart van Van der Noordaa van 1839 geeft  ‘Veldzigt’ aan. Het huidige huis is vanaf 1844 ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Van het oorspronkelijke park is niets overgebleven.  Bij de ingang staat een prachtig smeedijzeren toegangshek met nieuwe vergulde hekpunten.

 In 1922 werd het herenhuis gemeentehuis van Rijswijk.  Tussen 1922 en 1967 was Hofrust het raadhuis van Rijswijk. Het is nu een wijkcentrum.

In het midden van het park staat een mooi moment  voor de gevallenen. Dit is gemaakt door kunstenaar J.A. Lucas en is in eerbiedige nagedachtenis aan de Joodse inwoners van Rijswijk die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Het moment is in in 1949 al reeds geplaatst.

Recent is het de renovatie van het park afgerond. Wanneer je het park binnenkomt, loopt over de paden met nieuwe lantaarns en bankjes, dan is de glorie van weleer de oude buitenplaats Hofrust.

Langs de waterkant en tegenover het huis, staat een kunstwerk wat geplaatst is in 1973 en is gemaakt is  door Henk Tieman . Het beeld is een kegelaar.”

Bron https://geschiedenisvanzuidholland.nl/zien-en-doen/locaties/buitenplaats-hofrust

Groetjes,



Simone

Deze artikelen heeft u misschien gemist