Wethouder Mark Wit over Afvalrace: “Het is echt heel goed waar jullie mee bezig zijn”

Maandag 21 november is in Rijswijk de Afvalrace 2022-2023 van start gegaan. Er doen vier basisscholen mee in Rijswijk en InRijswijk was vrijdag 25 november te gast bij de Rehoboth school aan de H. Colijnlaan. De kinderen waren super gemotiveerd bij de verhalen van wethouder Mark Wit, Steven Pouw van Sportief Besteed en Hans Thibou, klimaat burgemeester van Rijswijk (voor 1 jaar)

Mark Wit: “Het wordt hard werken voor jullie, en dat is heel belangrijk want al dat plastic en al die rommel komt anders in de natuur terecht, blijft daar heel lang liggen en als we pech hebben komt het in sloten en meren en uiteindelijk in de zee terecht. Het is echt heel goed waar jullie mee bezig zijn, benadrukte de wethouder. Jullie willen natuurlijk die gouden beker winnen , de beker die nu nog in handen is van de Wethouder Brederodeschool”



Steven Pouw van Sportief Besteed had een banaan, kauwgom, blikje frisdrank en plastic fles meegenomen met de vraag aan de kinderen hoe lang het duurt voordat genoemde producten zijn verteerd! De kinderen schrokken er wel van: een banaan (1 jaar) kauwgom (20 jaar) blikjes (50 jaar) maar bij plastic werd er met ongeloof gereageerd. Bij het noemen van de getallen als 50 jaar, 100 jaar, 1000, miljoen stond Steven zijn hoofd te schudden….het kwam er op neer dat plastic nooit verteerd. De kinderen konden het niet geloven, dus dat maakte wel de nodige indruk. De kinderen kregen ook mee dat ze hun papa en/of mama er op aan mogen spreken wanneer ze onverhoopt een peuk of wat dan ook op de grond gooien.

De klimaatburgemeester Hans Thibou is verheugd dat de kinderen mee doen aan dit project. Hij wist te vertellen dat hij in de krant had gelezen dat er veel plastic in de zee terecht komt en dat in 2050 aan gewicht net zoveel plastic in de oceanen aanwezig is, als het gewicht van alle vissen bij elkaar. Gevolgen: dode vissen en vogels. “Jullie steun is daarom zo belangrijk!”, riep hij dan ook op.

De onderwijzeressen hebben het druk zoals een ieder wel weet, maar ze gaan er voor, om samen met de kinderen dit project tot een succes te maken.

De kinderen mochten buiten aan het werk. Fanatiek gingen ze op zoek naar alle soorten van zwerfafval en de wethouder hielp ook een handje. Wat een samenwerking!! Dat belooft wat te worden daar bij de Rehobothschool!

René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist