Laatste dag bloemistenpaar Westra op Rijswijkse zaterdagmarkt

Al 42 jaar stond bloemist Wobbe Westra (rechts op de foto) uit Rijnsburg op de Markt in de Herenstraat in Oud Rijswijk. Zaterdag namen hij afscheid van het vak dat hen zo dierbaar was. “Toch ook lekker, want dan hoef ik zaterdag niet meer om vijf uur mijn bed uit”, zegt de inmiddels 65-jarige Wobbe Westera, die na een burn-out, samen met zijn levenspartner Leo (midden op de foto) al tien jaar samenwerkte.

Er kwamen zaterdag veel vaste klanten afscheid nemen. Er was altijd een vriendelijk praatje voor de klanten en de kinderen kregen lekkere rozijntjes. Het zorgde ervoor dat de bloemisten graag geziene gasten worden op de altijd gezellige zaterdagmarkt. Ook wethouder Werner van Damme, jarenlang vaste klant, was aanwezig om afscheid te nemen van de twee heren. Geen bloemetje omdat dat ’te kort door de bocht was’, maar een boek over Rijswijk was het afscheidscadeau dat hij overhandigde.   

Bloemen
“Van de acht broers die ik heb, zitten er vijf in de bloemen”, zegt de 65-jarige Wobbe Westra. “We zijn in de bloemen gekomen door mijn opa. En mijn tante Bep, die nu 91 jaar is, heeft hier ook vijftig jaar op de markt gestaan. Tante Bep nam mij op 8-jarige leeftijd al mee naar de markt hier in Rijswijk. Ik heb ook nog een oudere broer, 72 jaar, die staat vandaag met zijn bloemen nog op de markt in Harderwijk. Mijn andere broers zaten in de inkoop op de veiling en een had een exportbedrijf in bloemen.”



Lange dagen
“De laatste jaren hebben we samen vier dagen per week op verschillende markten gestaan en daarvoor zes dagen per week. En dat zijn lange dagen met inkoop op de veiling, administratie en dergelijke. We kunnen het vanaf morgen lekker rustig aan gaan doen. We gaan kijken dat we een mooie invulling kunnen gaan geven aan de vrije tijd die we gaan krijgen.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist