De evenementenkalender Rijswijk wordt door gemeente omarmd

Simon Geleijnse (links) en Danny van Dam willen een evenementenagenda

Op 13 februari 2023 heeft het college van Rijswijk van de raadsleden Van Dam (Wij.Rijswijk) en Geleijnse (CDA) -foto- een initiatiefvoorstel ‘Uit in Rijswijk, alle evenementen in één agenda’ gedaan, Zij willen komen tot plaatsing op de site van de gemeente voor alle activiteiten en evenementen in Rijswijk die de gemeente zelf organiseert, maar het gaat ook om activiteiten van alle partners en aanbieders. Doel is dat inwoners en hun gasten op een laagdrempelige wijze de activiteiten die er in Rijswijk zijn kunnen vinden om zo de sport-, kunst- en cultuursector te tonen. Het sluit aan op de kadernota Evenementen in de openbare ruimte 2023 en levert het een waardevolle bijdrage aan de profilering van Rijswijk.

Wel heeft het college nog enkele wensen en bedenkingen. Het college vindt dat een kalender zoals beschreven in het initiatiefvoorstel van toegevoegde waarde kan zijn waar het gaat om het inzichtelijk maken van alle activiteiten en evenementen in Rijswijk. Op deze wijze toont Rijswijk aan zijn inwoners en gasten dat het een stad is waar veel te beleven valt. Het initiatiefvoorstel sluit grotendeels aan bij de kadernota evenementen in de openbare ruimte.

De realisatie van de voorgestelde kalender vergt nadere verkenning:

  • Het initiatiefvoorstel heeft een vergaande ambitie (alle activiteiten). Wij zouden dit graag met de aanbieders van activiteiten en evenementen bespreken omdat wij voor de vulling van een dergelijke kalender hun medewerking en toestemming nodig hebben.
  • Ook moet er gekeken worden of er door het vermelden van een activiteit niet direct nadelige gevolgen ontstaan. De vermelding kan een aanzuigende werking hebben. Vaak gewenst, maar voor specifieke evenementen (zoals buurtgebonden evenementen/ activiteiten) kan dit ongewenst zijn vanuit organisatorisch oogpunt.
  • Er zijn bij de gemeente diverse initiatieven vanuit de samenleving bekend. Zo is er een eerder initiatief “Uit in Rijswijk”. De gemeente is met deze initiatiefnemer in gesprek om te kijken welke mogelijkheden deze website biedt.
  • Met betrekking tot de technische haalbaarheid van het voorstel is op dit moment niet aan te geven of dit past binnen de huidige mogelijkheden van onze website Rijswijk.nl. Denkbaar is dat de agenda via een link vanuit de gemeentelijke website zal moeten worden gefaciliteerd.
    Het initiatiefvoorstel vraagt om een gelijktijdige bespreking in de raad van het voorstel met het voorstel over het evenementenbeleid. Het evenementenbeleid zal op 21 maart in de gemeenteraad besproken worden. Het creëren van een activiteitenagenda voor de stad zorgt voor een toegevoegde waarde en vraagt om een zorgvuldige voorbereiding en nadere uitwerking. De gemeente gaat hier graag mee aan de slag. De gemeente is in gesprek met diverse partners die allen vanuit hun eigen specialisme hebben aangegeven te willen kijken naar een vorm van een uit-agenda.

Deze artikelen heeft u misschien gemist