Roy Vrede wil padellocatie in Marimbahal

De Marimbahal is al geruime tijd niet meer in gebruik als sporthal. Het laatst dat de sporthal in gebruik was, was in het kader van inentingen, vooral ten tijden van corona, door de GGD Haaglanden. Nu heeft de gemeenteraad besloten dat de Marimbahal voorlopig blijft bestaan, maar niet als sporthal. Het zou een sportzaal moeten worden waar sportclubs trainingsuren kunnen draaien en waar ook maatschappelijk functies kunnen worden uitgeoefend.

Nu heeft Roy Vrede het idee opgevat om de padelsport te exploiteren in de voormalige sporthal. Niet alleen tegen commerciële tarieven, maar ook voor de jeugd die wat minder geld te besteden heeft. Vrede: “Het idee ontstond eigenlijk al zo’n anderhalf jaar geleden. Mijn leven lang heb ik al een passie voor sport en ik was over padel meteen erg enthousiast. En, zoals later bleek, velen met mij. Padel is momenteel de snelst groeiende sport in Nederland. Ik ben mij meer gaan verdiepen in de sport zelf en de ontwikkelingen op dit gebied en voor alsnog is de vraag vele malen groter dan het aanbod. Een plek reserveren voor een potje padel is best een uitdaging en de prijzen zijn behoorlijk. Gangbare tarieven variëren tussen de 30 en 40 euro per uur maar ik weet ook dat er banen gehuurd worden voor 60 euro per uur. Dit kan en moet anders is mijn gedachte!”


De Marimbahal een nieuwe padellocatie?

De padelsport is vrij toegankelijk en kan door iedereen gespeeld worden, van 8 tot 88-jarigen. Sinds topspeler Uriël Maarsen en padelondernemer Marcel Bogaart , beiden uit Rijswijk, actief zijn in de padelsport, is deze sport mega populair in Rijswijk. Vrede: ”Het zou dus voor veel meer mensen toegankelijk moeten zijn, zowel qua kosten als bereikbaarheid. Wat mij betreft bestaat er geen sport voor ‘de elite’ en is mijn wens om padelbanen te realiseren die tevens een sociaal maatschappelijk doel dienen. Want ik geloof dat ondernemen alleen succesvol kan zijn als het ook bezieling en zingeving biedt.”

Gezonde leefstijl
“Ik ben altijd werkzaam geweest binnen de GGZ en zorg&welzijn en de laatste jaren werk ik als docent bij het ROC Mondriaan. Met name voor jongeren is sport een belangrijk onderdeel in hun (talent)ontwikkeling. Het aanbieden van clinics om kennis te maken met deze sport, begeleid trainen en spelen zouden tot de mogelijkheden behoren. Daarnaast valt te denken aan samenwerking met bijvoorbeeld TBI (Team Brede Impuls), Happy Fit, Can I Dream (talentontwikkeling bij jongeren en MDT) en Haaglanden Beweegt. Ik zou mij graag inzetten voor jongeren en op deze manier schermtijd verlagen en een gezonde leefstijl verhogen.”


Rijswijk heeft in Uriël Maarsen een toppadeltalent, nu ook jeugdbondscoach

Vitaal
“Maar ik denk ook aan vele andere doelgroepen van mensen die wat minder te besteden hebben, of ouderen waarvoor bewegen ontzettend belangrijk is om vitaal te blijven. Sport is tevens een middel kunnen zijn om te verbinden (elkaar ontmoeten) en binnen de gemeente Rijswijk bij te dragen aan een meer vitale en gezonde gemeente. De gemeente Rijswijk heeft nog geen definitieve bestemming voor de voormalige sporthal maar wil het wel gaan inzetten als ruimte waar ‘bewegen’ de hoofdmoot zal worden. Vrede: “De afgelopen periode heb ik bovenstaande ideeën en wensen met verschillende ondernemers en deskundigen binnen en buiten mijn netwerk besproken. Ook heb ik eventuele investeerders gesproken die enthousiast en betrokken zijn. Het enige wat nu nog ontbrak was een geschikte locatie. Het is duidelijk dat ik een indoorlocatie wil met wat meer voorzieningen zoals een kantine om elkaar te ontmoeten en daarnaast blijkt er veel overlast te worden ervaren van de bestaande buitenlocaties. Het is van belang dat de sporthal toegankelijk is en dus het liefste in een woonwijk gesitueerd is.Ten tijde van de coronapandemie kwam ik een aantal keren in de Marimbahal, toentertijd een testlocatie van de GGD Haaglanden. Dit leek mij een ideale locatie, een sporthal met kleedruimtes en sanitaire voorzieningen, parkeerplek en als klap op de vuurpijl in een woonwijk. Ik heb toen contact opgenomen met een van de medewerkers van Gemeentelijk Vastgoed en toen eenmaal de GGD geen gebruik meer maakte van de Marimbahal werd ik geïnformeerd dat de bestemming van deze locatie op de agenda stond van de Raadsvergadering van 21 maart.”


Rijswijks padelondernemer René Bogaart is commentator bij verschillende landelijke media

Burgerspreekrecht
En zo maakte Vrede gebruik van zijn burgerspreekrecht om de raadsleden kennis te laten maken met zijn ideeën. “Een leuke, interessante en ook wel indrukwekkende ervaring maar met positief resultaat. Een van de raadsleden, Remco Nunnikhoven van de plaatselijke politieke partij Beter voor Rijswijk, was enthousiast en wilde mijn plannen graag nader bespreken. Na een positief en betrokken gesprek met hem werd ik uitgenodigd voor de netwerkborrel van de Sportraad Rijswijk op 19 april. Ook hier heb ik een zeer leuke en vruchtbare avond gehad en heb ik kennis mogen maken met allerlei verschillende mensen die op enige wijze betrokken zijn bij sport binnen de gemeente (mensen van de gemeente, de politiek, ondernemers, de pers enz). Ik hoop binnenkort een afspraak te hebben met mevrouw Bentvelzen, sportwethouder in Rijswijk met onder andere sport en sociaal domein in haar portefeuille. Tot zover ben ik dankbaar en aangenaam verrast voor de positieve reacties en hoop ik dat ik mijn ideeën verder kan uitwerken om binnenkort een mooie plek voor alle Rijswijkers (en anderen) te creëren.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist