Door Catharina’s bril

In mijn eerste ‘inburgeringscolumn’ schreef ik, dat ik graag wandelend Rijswijk e.o. verken en dat ik vooral ook in cultuurhistorisch erfgoed ben geïnteresseerd. Ik was dan ook heel blij, dat vandaag (2e Pinksterdag) 2 locaties in Rijswijk bezocht konden worden i.h.k.v. de ‘Dag van het Kasteel’, namelijk landgoed te Werve en het voormalige koetshuis van de buitenplaats Sion.

’s Ochtends ging ik eerst naar landgoed te Werve. Huis Te Werve kent een lange geschiedenis die terugloopt naar de Middeleeuwen (tot ca. 1280). In het huidige landhuis zijn restanten van het middeleeuwse kasteel nog altijd zichtbaar.
In het midden van het park staat een duiventoren die dateert uit de 15e eeuw, mogelijk uit 1448. In 1590 is die verbouwd in Renaissance-stijl. Het recht om duiven te houden was in die tijd voorbehouden aan de adel en de geestelijkheid. De duiventoren en enkele stukken van de muren zijn de enige elementen die nog uit de middeleeuwen dateren. (bron: Wikipedia).Invloedrijke historische figuren bewoonden eeuwenlang het buitenhuis. Op het landgoed zelf zijn, behalve het hoofdgebouw en de duiventoren, ook nog andere rijksmonumentale bouwwerken te bewonderen, zoals de boogbrug bij de ingang, de portierswoning, de orangerie, een stuk tuinmuur, een ornament (tuinsieraad), het botenhuis en het pomphuisje. Inmiddels is het landgoed (de historische parkaanleg is trouwens ook een rijksmonument) één van de best onderhouden van de regio, vooral ook dankzij de inzet van zéér bevlogen vrijwilligers, die het park onderhouden.

Ik vond het zo heerlijk om daar rond te wandelen, dat ik me meteen ook maar heb aangemeld bij de stichting als ‘Vriend van landgoed te Werve’ (Welkom op Landgoed Te Werve Een natuurgebied om te genieten | Vrienden van Te Werve), want ik ben zeker van plan hier vaker terug te komen. Het landgoed is namelijk niet vrij toegankelijk voor particulieren, maar als je ‘vriend’ bent van de stichting dan kan je (als je dat zou willen) dagelijks genieten van deze natuur. Nog een leuk weetje: landgoed te Werve is door Toptrouwlocaties vorig jaar verkozen tot mooiste trouwlocatie van het jaar in de provincie Zuid-Holland en stond landelijk op de 9e plek. Mocht je trouwplannen hebben, dan moet je er wel op tijd bij zijn en minstens een jaar van te voren een datum reserveren, zeker als het om de zomermaanden gaat.Koetshuis
’s Middags ging ik naar het voormalige 17e eeuwse koetshuis van de buitenplaats Sion. Erik den Breems, (projectleider Stadsherstel Den Haag en verantwoordelijk voor het restauratieproject) gaf een heel interessante rondleiding over de bouwhistorie van dit pand.Uit dendrochronologisch onderzoek is inmiddels gebleken, dat één van de balken van de balklaag in de 1e verdiepingsvloer uit 1655 dateert. Het koetshuis is het laatste nog bestaande gebouw van de buitenplaats Sion. Op dit moment ziet het er trouwens uit als een bouwval. Je kunt je niet voorstellen, dat dit ruim 10 jaar geleden nog werd bewoond! Niets herinnert meer aan de roemruchte jaren toen de laatste eigenaar Gijsbert Karel van Hogendorp, één van het Driemanschap,  de terugkeer van de Prins van Oranje voorbereidde. De buitenplaats Sion werd gebouwd in 1643. Op dezelfde plaats waar eerst een klooster stond. In de loop der jaren groeide Sion verder uit tot een van de grootste en fraaiste buitenplaatsen van Rijswijk. Rond 1800 verkocht de familie Hogendorp de buitenplaats Sion en in een tijdsbestek van 15 jaar werd het landgoed door de nieuwe eigenaren in delen verkocht.Vanaf die tijd werd Sion een agrarisch gebied. En nu maakt het deel uit van de nieuwe wijk Rijswijk Buiten. Als inwoner van de wijk Sion vind ik het fantastisch, dat dit pand niet is gesloopt, maar dat het wordt gerestaureerd, zodat er naast de brug met twee pilaren, die een toegangsweg vormde tot de Buitenplaats en een timmermanshuisje, nog een tastbare herinnering is aan de geschiedenis van de wijk. Wat er in het koetshuis komt, is nog niet bekend, maar het krijgt in elk geval wel een maatschappelijke bestemming. Er hebben zich al enkele geïnteresseerde partijen gemeld, maar aanmelden is nog mogelijk. Ik ben heel benieuwd en wordt vervolgd……

Zie verder voor meer informatie:
Voormalig Koetshuis Sion – Dag van het Kasteel
Landgoed Te Werve – Dag van het Kasteel
Landgoed te Werve – Wikipedia
Stadsherstel (stadshersteldenhaag.nl)

tekst en foto’s: Catharina Abels

Deze artikelen heeft u misschien gemist