Door Catharina’s bril

U heeft er misschien – net als ik – eigenlijk nooit zo bewust bij stilgestaan: (de productie van) VERKEERSBORDEN. Er is zelfs een speciale website voor: Overzicht van verkeersborden in Nederland | www.verkeersbordenoverzicht.nl, hét overzicht van verkeersborden met codering in Nederland.

“Nou en? Wat is daar nou zo interessant aan?”, zult u misschien denken en om eerlijk te zijn, had ik daar ook geen specifieke interesse in, totdat vandaag mijn nieuwsgierigheid ineens werd geprikkeld.

Ik liep over de Laan van Sion en zag dat, vlakbij ’t Krijntje (de Richard Krajicek Playground, die op 10-5-2023 officieel werd geopend), iemand op een huishoudtrap stond en bezig was met het bevestigen van een informatiebord voor een verplicht fietspad.

Bij nadere beschouwing bleek ik diegene zelfs goed te kennen, maar dat even terzijde. Ik vroeg hem, wat hij aan het doen was en toen vertelde hij mij dat zijn bedrijf, de HR Groep, een nieuw duurzaam verkeersbord had ontwikkeld, de zogenaamde Natural Traffic Sign, een sterk, hoogwaardig, circulair en CO2-negatief verkeersbord met een natuurlijke uitstraling.

Productie
“Het bord bestaat uit restanten hennepvezels en een 100% fossielvrij, niet-toxisch bindmiddel. De hennep wordt geteeld en geoogst in Noordoost Nederland. De productie vindt plaats in Arnhem, op basis van groene stroom en de afwerking is in handen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De retro-reflecterende folie is verwijderbaar en wordt gebruikt in de UPVC borden van gerecycled plastic. Na een technische levensduur van minimaal 20 jaar is de drager composteerbaar volgens EN13432. Retroreflecterende folie kan mechanisch van de drager worden gescheiden. Natural Traffic Sign is gemaakt van 100% biogebaseerde thermohardende harsen en is ’s werelds eerste in zijn soort. NTS is een hoogwaardig, circulair en CO2-negatief product, dat een uitstekend alternatief is voor de aluminium borden. NTS borden zijn 50% lichter dan aluminiumborden. Dit maakt productie en distributie makkelijker en goedkoper. Zo kunnen er 2x meer Natural Traffic Signs dan aluminium borden vervoerd worden per vrachtwagen. Dit betekent minder vervoersbewegingen, minder manuren en minder brandstof. De combinatie drager en draagconstructie draagt het CE-keurmerk en haalt een MKI-score van bijna nul”. (Zie voor meer info: HR Groep – Producten).

RijswijkBuiten
Zoals al gezegd, had ik zèlf nooit zo bewust stilgestaan bij (de productie van) verkeersborden, maar als inwoner van RijswijkBuiten, de duurzaamste wijk van Nederland, vond ik het wel heel erg leuk om te horen, dat er een duurzaam verkeersbord is ontwikkeld, dat nu een plekje heeft gekregen aan de Laan van Sion en dat hopelijk op termijn op grotere schaal een bijdrage kan leveren aan verduurzaming.

#hrgroep #NTS #verkeersborden #duurzaam #circulair #rijswijkbuiten #gemeenterijswijkBinnenkort komen we ook met een videoproductie over de HR Groep

Deze artikelen heeft u misschien gemist