Strandwalfestival eindigt zaterdag in mineur

Een beeld van de 1000 bezoekers die buiten moesten wachten omdat het terrein van het Strandwalfestival vol was. Foto: Beter voor Rijswijk

foto: Wouter Kruger

De scheidend bestuursvoorzitter van het Strandwalfestival, Koen Caminada, kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen Strandwalweekend “Mooi weekeinde. Mooi festival. Zeven jaar geen gedoe. En op de laatste avond, eigenlijk de laatste 2 uur, gaat het mis.”

Al snel op de avond van Strandwal Live werd op de social media gemeld dat het festivalterrein vol was. “De toestroom was te groot”, meldt Caminada. “Om 20.30 uur gingen we over op de regel 10 eruit, 10 erin. De onrust ontstond daarna pas rond 23 uur gisteravond. De organisatie besloot in samenspraak met de politie om niemand meer op het terrein toe te laten. Dat was om 22.45 uur. Dit leverde bij de mensen die naar binnen wilde veel frustratie op. We betreuren het dat er meer mensen het festivalterrein wilden bezoeken dan er plek was. Dit heeft geleid tot lange rijen, frustratie, opstootjes en een gevoel van onveiligheid. Het was wel echt even grimmig en de politie moest opschalen met teams uit de regio. Er stonden 1.000 buiten (zie foto) en 5.000 mensen binnen.”

Programma
De politie heeft 1 persoon aangehouden, maar geen arrestaties verricht. Het was een bittere pil voor de organisatie en producent Sport Heroes in een warm weekeinde waarin de gemoederen op de zaterdagavond steeds verhitter raakten. Het volledige programma zoals geprogrammeerd is volledig tot haar recht gekomen. “Mensen die binnen waren hebben er niets van gemerkt”, aldus Caminada.

Subsidieregime
Het bestuur van het Strandwalfestival heeft al in een eerder stadium wel aan het Rijswijkse College aangegeven komend jaar geen editie te kunnen doen. Caminada: “Het subsidieregime van de gemeente wijzigt waardoor bestuursleden van het Strandwalfestival een risico lopen. Het bestuur vindt dat de stad een dergelijk risico van een groot evenement moet dragen en niet kan neerleggen bij onbezoldigde vrijwilligers. Overigens is de gemeente het daar mee eens. Vandaar nu een vacuüm: iedereen wil dat het festival doorgaat, maar het bestuur kan niet instappen op deze manier. De bal ligt nu bij de wethouder.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist