Bill Baker’s Big Band (BBBB) speelt bij Museum Bescherming Bevolking

Park Overvoorde in de gemeente Rijswijk heeft een bijzonder interessante geschiedenis die teruggaat naar de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna. Het door de Duitsers gebouwde bunkercomplex werd vanaf 1952 gebruikt door de BB om de bevolking te beschermen bij een eventuele volgende oorlog. Op deze unieke locatie is op zondag 17 september 2023 de reguliere openstelling. Maar dat is nog
niet alles. De fameuze Rijswijkse Bill Baker’s Big Band zal er die middag tweemaal optreden.

Atlantikwal
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Park Overvoorde bezet door de Duitsers. Afgesloten voor de lokale bevolking is het bunkercomplex onderdeel van de Duitse Atlantikwal die zich uitstrekt van Noorwegen tot aan Spanje. Het complex doet dan als ‘Funckhorchstelle’, waar het berichtenverkeer uit Engeland wordt afgeluisterd. Na de oorlog,in 1952, wordt dit complex betrokken door de Bescherming Bevolking
(BB). Een grote Duitse bunker wordt ingericht als commandopost en er is een oefenruïne voor het trainen van reddingswerkers. Eind jaren 60 zijn er een nieuwe atoomvrij commandopost, een lesgebouw en een dienstwoning aan het complex toegevoegd. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is weer volledig ingericht als commandopost voor de BB. Sinds 2018 is een deel van het bunkercomplex
gerestaureerd en ingericht als museum.


Wim Zweekhorst
Genoeg te zien dus. Maar ook heel veel te horen. Interessante verhalen. Maar ook muziek. En niet zo maar muziek. Nee, authentieke muziek uit die tijd, zoals alleen Bill Baker (Wim Zweekhorst) en zijn band die kan laten horen. Voor deze gelegenheid put BBBB uit de tijd en het repertoire van de Glenn Miller Army Air Force Band. Glenn Miller had ongekend veel succes met zijn civiele band, maar besloot van de ene op de andere dag om zich bij het leger aan te sluiten. Daar werd hij in de gelegenheid gesteld om een militaire swingband op te richten. Majoor Glenn Miller en zijn band werden vooral ingezet als moraalbooster om de zware inspanningen van de voortdurende oorlog even te doen vergeten. En net als toen zullen ook nu de voetjes weer van de vloer gaan. Want laten we eerlijk zijn, bij de Bill Baker’s Big Band is stilstaan (bijna) onmogelijk.

Het museum is geopend van 10 tot 17 uur. BBBB verzorgt twee optredens om plusminus 13.30 en om 15 uur.

Toegangsprijs (uitsluitend Pin): € 8.00. Kinderen tot en met 12 jaar € 5.00.
Veteranen, op vertoon van pas, gratis. Honden niet toegestaan (m.u.v. hulphonden).

Parkeeradvies: in de directe omgeving; tip: het terrein van zwembad de Schilp is op 5 minuten loopafstand.

Deze artikelen heeft u misschien gemist