Gemeente Den Haag dreigt nu ook wereldberoemde Ton Tong Fair kwijt te raken

Foto: Arenda Oomen

De kans is groot dat de gemeente Den Haag binnenkort weer een groot evenement binnen haar grenzen gaat verliezen. Na onder andere North Sea Jazz en Parkpop laat Siem Boon, directrice van de Tong Tong Fair weten op zoek te zijn naar een andere locatie voor haar jaarlijkse internationale beurs, desnoods buiten Den Haag.

De Tong Tong Fair wordt vanaf 1988 op het Malieveld georganiseerd in een archipel van tenten. Tot aan de corona pandemie altijd in de maand mei, maar de laatste twee edities, die van 2022 en van dit jaar vonden in september plaats. Boon en haar organisatie willen graag weer naar deze periode terug, maar om diverse redenen, waarvan het houden van popconcerten de voornaamste is, is het grote grasveld in het centrum niet meer in mei beschikbaar. Reden voor Boon op zoek te gaan naar een andere plek in Den Haag of desnoods daarbuiten.

Blokkade
De zondag afgesloten 63e editie van de Fair trok een teleurstellend aantal bezoekers, 55.000 tegen 70.000 vorig jaar. Als voornaamste oorzaken voor het tegenvallend aantal gasten noemt Boon de lange hittegolf, maar vooral de blokkade van de A12 van afgelopen weekeinde. Boon: “De blokkade van de A12 pal achter ons evenemententerrein en de support-demonstratie met luide muziek onze kant op, hebben er helaas voor gezorgd dat wij als organisatie het laatste weekeinde als enorm stressvol hebben ervaren. Wij hebben hierdoor tevens 40 tot 50 procent minder bezoekers ontvangen dan normaal in het laatste weekeinde”.

Volgens Boon wist XR al maanden van te voren dat de Tong Tong Fair op het Malieveld zou staan, maar hebben ze alsnog besloten om voor deze datum te kiezen om de A12 te blokkeren en niet bijvoorbeeld een week later. “Dat is doelbewust ons evenement en onze bezoekers negeren, ik vind dat erg kwalijk”, aldus Boon, die hierdoor met gemengde gevoelens terugkijkt op deze editie. Ze hoopt van harte dat de Tong Tong Fair volgend jaar weer gewoon terugkomt op de vertrouwde plek op de Haagse evenementenkalender, namelijk in mei 2024. Boon: “Dan hebben de bezoekers net hun vakantiegeld gehad en hebben meer te besteden. Ook hoeven we dan niet te concurreren met andere evenementen in september, waardoor veel faciliteiten schaars en duur zijn”. Boon, sinds 2017 directrice van de Tong Tong Fair houdt zich aanbevolen voor goede ideeën voor een nieuwe locatie van het wijd en zijd bekendstaande evenement.

Deze artikelen heeft u misschien gemist