VSCD lanceert pamflet “Sterke Podia, Sterke Sector”; Rijswijkse Schouwburg ondertekent

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties publiceert het pamflet “Sterke Podia, Sterke Sector”, een toekomstvisie voor en door de podiumkunsten. Ook de Rijswijkse Schouwburg onderschrijft deze visie.

Op het Nederlands Theaterfestival namen Gedeputeerde Tijs de Bree namens het Interprovinciaal Overleg en wethouder Jantina Tabak namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het pamflet in ontvangst.

In “Sterke Podia, Sterke Sector” vraagt de VSCD alle overheden om als één overheid oog te hebben voor de rol van podia in de podiumkunsten. De financiële positie van de podia is verzwakt, wat tot verarming leidt. Podia verdienen een beschermde positie als conditio sine qua non voor de podiumkunsten.

Vijf functies podia

Het pamflet definieert vijf functies die podia vervullen:

1. programmeren van professioneel en veelzijdig artistiek aanbod,

2. (laten) ontwikkelen van specifiek aanbod,

3. stimuleren van ontmoeting en debat (maatschappelijk programma),

4. bevorderen van cultuureducatie en talentontwikkeling,

5. een platform zijn voor de amateurkunst.


Eén wettelijk kader is noodzaak
Het pamflet stelt dat het samenspel tussen overheden suboptimaal is, waardoor het stelsel ‘langzaam uit elkaar wappert’. Het bepleit dat alle overheden het gesprek met elkaar en de podia openen over verheldering van rollen en verantwoordelijkheden. Er is meer dan alleen samenwerking nodig. Er is één wettelijk kader nodig voor de gezamenlijke zorg van alle overheden voor de podiumkunsten!

Rijswijk
Ook de Rijswijkse Schouwburg onderstreept de visie van de VSCD, want ook in Rijswijk is het vaak lastig om goede afspraken met gemeente en/of de provincie te maken. Gelukkig vinden wij deze partijen steeds beter aan onze zijde. Echter als het bijvoorbeeld gaat om cultuureducatie, dan is er nog een veel te winnen, zoals de financiering van het vervoer van scholieren naar het theater. Deze zouden minstens 1x per jaar een theater moeten kunnen bezoeken, om zo geïnspireerd te raken en kennis te maken met podiumkunsten.

Een van de zaken die tussen overheden geregeld zou moeten worden zijn betere en gestroomlijnde afspraken omtrent het subsidiebeleid. Of hoe bijvoorbeeld energiecompensatie goed afgestemd en bijgesteld kan worden.

Bron: Rijswijkse Schouwburg

Deze artikelen heeft u misschien gemist