Rijswijk opent Huis van de Stad met mooie show

‘Happy’ van Pharell Williams klonk donderdag uit de luidsprekers tijdens de opening van het Huis van de Stad. En zo stonden ook de gezichten van de mensen die er bij betrokken waren. Evenals bij de vele gasten die gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging bij de opening aanwezig te zijn.

In haar openingswoord sprak burgemeester Huri Sahin over ‘het nieuwe visitekaartje van Rijswijk: het Huis van de Stad.’ Niet alleen de gemeente zelf, die als laatste het Huis van de Stad betrekt, maar ook Trias, Centrum der Kunsten, de Bibliotheek aan de Vliet en Welzijn Rijswijk vonden hier hun nieuwe onderkomen.

Laan Hofrust
De burgemeester nam de genodigden mee terug in de tijd van het huidige Huis van de Stad, dat nu twintig jaar na dato weer dienst gaat doen als stadhuis van Rijswijk. Gebouwd tussen 1964 en 1967. Ook toen was Rijswijk één van de snelst groeiende gemeenten van Nederland. Door de grote groei van het aantal ambtenaren voldeed Laan Hofrust niet meer. En ook nu voldoet het oude stadhuis aan het Bogaardplein niet meer aan de wensen. De geschiedenis herhaalt zich.

Burgemeester Huri Sahin: “Hier op deze historische grond, in de voormalige paleistuin van Huis ter Nieuburch, op een steenworp afstand van waar de Vrede van Rijswijk is getekend, keren we terug samen met maatschappelijke partners in een Huis van de Stad. Het Huis van de Stad is de spreekwoordelijke huiskamer van Rijswijk, waar iedere inwoner welkom is om samen te komen. En zich hopelijk thuis voelt. Vooral ook door de aanwezigheid van Trias, Welzijn Rijswijk en de Bibliotheek aan de Vliet.”

Koekjes
“Ik kijk enorm uit naar aanstaande maandag,” vervolgde de burgemeester “naar onze eerste werkdag in dit huis. Ik hoop u vanaf dan heel vaak tegen te komen, hier in het Atrium, op het Burgerplein, of in mijn werkkamer. U bent van harte welkom. Ik zal zorgen voor lekkere Hansken koekjes.”
Hierna volgde een panelgesprek met de nieuwe bewoners van het Huis van de Stad. Wethouder Larissa Bentvelzen, Gerard Hendriks (directeur Bibliotheek aan de Vliet), Mieke Ruigrok (directeur-bestuurder Welzijn Rijswijk) en Bircan Bozbey (directeur-bestuurder Trias, Centrum der Kunsten) werden gevraagd naar hun ervaringen in het Huis van de Stad. De ervaringen van Trias, de Bibliotheek en Welzijn Rijswijk waren goed. De nieuwe ruimte inspireerde, op wat kleine kinderziektes na.

Show
Vervolgens zorgden professionals en leerlingen van Trias voor een werkelijk spetterende show met zangers, muzikanten en met een heus blazersensemble. Het publiek klapte en genoot van het grote aantal muziektalenten dat Rijswijk mag koesteren. Er was een mooie rol weggelegd voor Rick van der Rest, stadsdichter, die een lofdicht voordroeg op het Huis van de Stad. En wie zagen we daar bij de blazers? Raadslid Constantijn Dolmans blies een aardig ‘woordje’ mee.

Historie
Het Huis van de Stad is omgeven door veel historie. Denk daarbij aan het Rijswijkse Bos met De Naald en het strandwal op de Van Vredenburchweg. Jaarlijks besteedt de gemeente aandacht aan de Vrede van Rijswijk. De Vrede van Rijswijk is een op 20 september 1697 in Rijswijk, in het stadhouderlijk paleis Huis ter Nieuburch gesloten vredesverdrag tussen de Grote Alliantie, bestaande uit het Heilige Roomse Rijk, Denemarken, Zweden, het hertogdom Savoie, Spanje, Engeland en de Nederlandse republiek enerzijds en Frankrijk anderzijds. Het verdrag maakte een einde aan de Negenjarige Oorlog.

Hans van Rossum, voorzitter van De Historische Vereniging Rijswijk, kwam na het optreden van Trias met een opmerkelijk cadeau. De vereniging had beslag weten te leggen op de originele details van de afspraken, zeg maar de notulen, die bij het verdrag, op perkament, waren opgetekend. Een gouden vondst voor de geschiedschrijving van de Vrede van Rijswijk, die zeker een mooie plek in het Huis van de Stad zal gaan krijgen.

Burgemeesterskamer
De receptie was nu ook geopend en de bestuurlijke vleugel en raadszaal voor genodigden vrij toegankelijk. De raadszaal, met historische elementen, heeft weer de grandeur van vroeger terug. Ook de voormalige kamer van burgemeester Archibald Theodoor (Archibald) Bogaardt, de initiatiefnemer van dit stadhuis, nu Huis van de Stad, kende een nieuwe inwoner. Burgemeester Huri Sahin was duidelijk in haar nopjes met de burgemeesterskamer, net als haar buren, de wethouders dat waren met hun kamer.

Vrijdag volgt vanaf 20.00 uur de opening voor de inwoners van Rijswijk.

Er volgt ook nog een videoreportage van de opening van het Huis van de Stad.

Deze artikelen heeft u misschien gemist