Artist Talk met Mercedes Azpilicueta, deelnemer Textiel Biënnale

Op zondag 10 december vanaf 15:00 uur gaat in het Museum Rijswijk curator hedendaagse kunst Julia Geerlings in gesprek met de Argentijnse kunstenaar en deelnemer van de Textiel Biënnale 2023, Mercedes Azpilicueta

Mercedes Azpilicueta (Argentinië, 1981) vertelt over haar kunstenaarspraktijk en haar werk in de Textiel Biënnale. Het gesprek zal in het Engels gevoerd worden.

De Erauso
In haar kunst brengt Azpilicueta verschillende personages uit het verleden en het heden bij elkaar, die zich manifesteren als stemmen, vormen, teksten, sporen en herinneringen. In de Biennale wordt op dit moment Abya Yala (Tierra Madura) getoond als onderdeel van Bondage of Passions (2021), een werk over het leven van Catalina de Erauso, die geboren werd in Baskenland in 1585. Erauso ontsnapte als 15-jarige uit het klooster en ging vermomd als man het Spaanse leger in waarmee ze een bloedige tijd in Zuid Amerika beleefde. Erauso werd een zeer vroege auteur van de enige kroniek van de verovering van Chili die is geschreven door een vrouw.

In haar werk maakt Azpilicueta vaak gebruik van ambachtelijke of handmatige technieken zoals naaien, borduren en het verven van stoffen. Dit wordt vaak geassocieerd met huishoudelijk werk en kennis van mensen met een ondergeschikte positie in de samenleving zoals vrouwen. De materialen in haar kunst zijn of gerecycled of natuurlijk, en voegen nog een laag van betekenis toe aan het werk.

Bezoekers betalen de reguliere entree (Museumkaart geldig + eenmalige toeslag voor de Biennale van €5)

Aanmelden bij Astrid Huitker: educatie@museumrijswijk.nl

Deze artikelen heeft u misschien gemist