‘Blikkie’ terug en vooruit (deel 3): Kim van der Ven

Kim van der Ven (links op de foto boven) is een softbalster in hart en nieren. Aan het Rijswijkse Red Lions heeft zij haar hart verpand. Na een mindere periode vanwege ziekte, is zij de weg omhoog weer ingeslagen. Zij vervult bij de Rijswijkse softbalvereniging verschillende functies. Net als haar 81-jarige vader Hans van der Helm, die onlangs nog werd genomineerd voor ‘Goud van Oud’

Wij vroegen Kim om terug te kijken op het afgelopen jaar en een blik vooruit te werpen op 2024.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van 2023?
Kim: “Nadat ik in 2021 de diagnose borstkanker heb gekregen, werd ik in november 2022 voor het laatst geopereerd. Mijn hoogtepunt van 2023 was dan ook dat ik alle behandelingen achter mij kon laten en weer vol goede moed, die ik niet verloren was, vooruit kon kijken en kon doen wat ik het liefste doe en dat is softballen. In oktober heb ik met de Dutch Old Stars weer meegedaan aan het European Masterstournament in Barcelona.”

Wat was het mooiste evenement/gebeurtenis in Rijswijk in 2023?
“Het mooiste evenement van 2023 was voor mij de interland die het Nederlands damessoftbalteam op het veld van Red Lions gespeeld heeft tegen Taiwan. Ik was een van de organisatoren en ik denk dat we als vereniging een mooi evenement hebben neergezet. De aandacht die we eraan besteed hebben via de diverse media en social media heeft zijn vruchten afgeworpen. Nog nooit was het zo druk op Red Lions. Ook de aandacht na het evenement was lovend!”

Wat wil je graag anders zien in 2024 in Rijswijk en op privégebied?
“Ik weet niet of 2024 hier te vroeg voor komt maar in de toekomst zou ik op Red Lions graag een slagkooi zien. Daarmee kunnen we de jeugd van Rijswijk meer naar het veld van Red Lions lokken. Het zou ook fijn zijn om een tweede veld te krijgen, wie weet kan dat ook wel een honkbalveld zijn zodat we nog completer kunnen worden als vereniging.
Op privégebied zou ik het wel wat rustiger willen hebben. Ik ben erg betrokken bij de vereniging en dat neemt soms best wel veel tijd in beslag. Of dat minder kan, dat weet ik eigenlijk niet.”

Met welk idee wil je nog steeds iets doen in 2024?
“Ik zit vol met ideeën. Als ik er een moet uitkiezen is dat toch het opzetten van een jongens softbalteam voor jongens tot en met 18 jaar. Een jongenscompetitie bestaat niet in Nederland dus ik ben bang dat het heel moeilijk wordt om dit op te zetten. Voordat corona uitbrak hebben we hier wel een pilot gedraaid waarbij 7 jongens kwamen trainen. Helaas heeft dit na corona nog geen vervolg op gehad.”

Ook zo veel op social media gezeten in 2023? Gaat dat veranderen in het nieuwe jaar?
“Dit gaat zeker niet veranderen in 2024! Het wordt misschien wel meer, haha. Ik beheer diverse facebook pagina’s voor Red Lions en ik merk dat er veel reactie komt op berichten die ik plaats. Het is onder andere onze manier om Rijswijk te laten weten wat we doen. Bovendien verwachten we een vernieuwde website waarop de berichten van facebook ook te zien zijn.

Wat was je grootste verrassing in het afgelopen jaar?
“In 2023 zijn we met een vrij jong team in de softbal U15 klasse gaan spelen. Helemaal zonder verwachtingen. Er was nogal wat ruimte voor groei ;-). Dat we dan het seizoen op de 2e plek eindigden, was echt wel verrassend te noemen. Even leek het erop dat we kampioen konden worden, maar toen hadden we nog niet tegen de uiteindelijke kampioen gespeeld. Zij zijn ongeslagen kampioen geworden. Wij waren ‘the best of the rest’!”

Wat was jouw beste gesprek met iemand in het afgelopen jaar?
“Ik heb dit jaar voor het eerst een toekomstgesprek gehad op mijn werk. Ik denk dat ik toen wel een leuk gesprek heb gehad met mijn directeur, haha. Ik heb regelmatig goede gesprekken met mijn vrienden. Ik kan er niet echt een specifieke uithalen.”

Voor wie heb jij bewondering?
“Ik heb enorm veel bewondering voor mijn vader, Hans van der Helm. Mijn vader wordt in december 81 jaar en traint nog steeds met zoveel energie onze jongste jeugd. De rust en het geduld dat hij heeft om deze jonge kinderen te leren honk- en softballen vind ik echt een van zijn beste eigenschappen. Ik hoop dat ik alleen maar de helft van deze eigenschappen bezit om mijn team op dezelfde manier te laten groeien en bloeien.”

-Waar kijk je naar uit in 2024?
“Ik kijk er naar uit om er een mooi seizoen van te maken met mijn U15 softbalmeiden. We zijn nog op zoek naar aanvulling voor diverse teams binnen de vereniging dus dat het inwonersaantal in Rijswijk zo stijgt komende tijd biedt voor Red Lions potentie ;-)”

Deze artikelen heeft u misschien gemist