Column – Berserik 

Vorige week bezocht ik de tentoonstelling Berserik in Rijswijk in Museum Rijswijk. Een prachtige overzichtstentoonstelling van deze kunstenaar die woonde en werkte op het Landgoed De Voorde in Rijswijk. Op de tentoonstelling is goed te zien wat een veelzijdig kunstenaar Berserik was. Prachtige schilderijen, tekeningen en illustraties. Maar ook een overzicht van de vele boekomslagen die hij in opdracht maakte van uitgeverijen. Dat is ook een interessante kant van het werk van Berserik. Hij kon er goed van leven: naast de directe verkoop aan particulieren kunstverzamelaars werkte hij ook in opdracht van bedrijven voor onder andere relatiegeschenken en reclameposters. Daarnaast ook decors en kostuums voor acht verschillende theaterproducties. Een kunstenaar uit Rijswijk waar we gerust trots op kunnen zijn. 

Minder trots kunnen we zijn op de staat van zijn huis en atelier in Rijswijk. Er hangt een schilderij van Landgoed de Voorde op de tentoonstelling en ik dacht: kom ik fiets er weer even langs. Zowel het hoofdhuis als de tuinmanswoning staan al jaren leeg, buiten de antikraakhuurders om. Het is een triest gezicht in dit mooie deel van Rijswijk. Aan de overkant van De Voorde staat een ander landgoed te stralen in de ontluikende natuur van de landgoederenzone. Door een particulier schitterend opgeknapt en bewoond. Hulde! 

Diverse malen heeft de gemeente Rijswijk geprobeerd De Voorde te verkopen. Een horecaondernemer had grootse plannen voor een restaurant en accommodatie voor bruiloften en partijen, maar door verzet van bewoners uit de Presidentenwijk ging dat niet door. Ook een goed plan van de organisatie Zuid-Hollands Landschap tot aanschaf, kwam niet verder dan een intentieverklaring tussen de organisatie en de gemeente. Zo jammer omdat men streefde naar de realisatie van een project vergelijkbaar met Villa Ockenburgh in Den Haag. Een fantastische buitenplaats met kantoor/vergadercentrum, restaurant, terras, ruimte voor trouwerijen en feesten. Daarnaast ook aandacht voor culturele programmering. Helaas het ging niet door. En dus weer geen opknapbeurt. 

Berserik zou zich in zijn graf omdraaien als hij het zag, maar dat kan niet omdat zijn as over het Landgoed is uitgestrooid. 

Deze artikelen heeft u misschien gemist