Dreigend tekort plekken in Rijswijkse verpleeghuizen

Het aantal ouderen in Rijswijk dat is aangewezen op verpleeghuiszorg, groeit de komende vijftien jaar van 570 naar 920. Die kunnen niet allemaal in een verpleeghuis terecht.

Zo’n 220 ouderen krijgen in 2040 verpleeghuiszorg buiten het verpleeghuis. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van ABF Research, een bureau dat gespecialiseerd is in bevolkings- en woningmarktprognoses.

Extra verpleeghuisplekken in Rijswijk

Tussen nu en 2040 komen er volgens ABF 130 verpleeghuisplekken in Rijswijk bij. Dat is niet genoeg om de groei van het aantal zorgbehoevende ouderen op te vangen. Dat betekent dat er voor 220 ouderen zogenoemde ‘extramurale zorg’, buiten de muren van het verpleeghuis, moet worden georganiseerd.

Omslag

Zolang het beleid is dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, en verpleeghuizen maar zeer beperkt kunnen groeien, moet Nederland zich opmaken voor ‘een omslag in de ouderenzorg. Ouderen zijn niet per se slechter af als ze niet in een verpleeghuis terecht kunnen, maar de groei van de zorg buiten het verpleeghuis moet wel voortvarend worden opgepakt.

Eén op vier Rijswijkers straks 65-plus

De vergrijzing is uiteraard ook buiten de verpleegzorg te merken: hoe ouder, hoe groter de kans dat iemand minder goed ter been is en een aangepaste woning nodig heeft.

Alles bij elkaar telt Rijswijk over vijftien jaar zo’n 18.340 inwoners van 65 jaar en ouder, blijkt uit de meest recente prognose van het RIVM. Daarmee is één op de vier mensen in de gemeente straks een 65-plusser.

Klik hier voor het ABF-onderzoek.

Deze artikelen heeft u misschien gemist