Column: Niet alleen succes met elkaar delen

Soms zoek je naar een onderwerp voor een column en plotseling komt er dan een spontane gedachte op of heb ik iets meegemaakt dat ik graag wil delen. Deze week wil ik graag met jullie van gedachten wisselen over de vraag of het normaal is dat we alleen succesverhalen met elkaar delen, maar liever niet over iets dat mislukt is.

Dat lijkt wel een taboe, om te praten over dingen die niet goed gaan. En zeker zullen we daarover niets zeggen op Facebook of Linkedin. Dat is eigenlijk wel raar!

Bij mij komt dan de vraag op of we altijd en eeuwig een rol spelen op deze aardkloot. Op LinkedIn lees je het ene na het andere succesverhaal, want het gaat ons om het ideale plaatje. Begrijp me goed, er gaan ook veel dingen goed en die mag je ook benoemen, maar ik lees nooit: “ik heb dit niet goed gedaan of ik had dat anders moeten doen.” Leer ook eens van je eigen fouten en daarover te vertellen kan ook nuttig zijn voor anderen. Immers, van fouten leert iedereen.

Helaas: het leven draait om geld en succes, maar de vraag blijft of je dan gelukkig bent met hetgeen je doet. Laatst sprak ik met een politicus van vroeger. Hij wilde een biografie schrijven, maar het bleek dat het dan alleen zou gaan over zijn succesverhalen. Eigenlijk kan dat toch niet! Maar ja, het mag alleen gaan over ‘ups’ en niet over ‘downs’. Omdat die twee werelden elkaar niet zouden verdragen. Maar juist de ‘ups en downs’ horen bij elkaar. Elk bedrijf kent zijn ups en downs en zelf heb ik dat van dichtbij mee mogen maken.

Hetzelfde is met je kwetsbaar op kunnen stellen. Maar als je dat doet, zou je gezien kunnen worden als een ‘zwak persoon’.

Ik breng een ‘ode aan de kwetsbaarheid’, want kwetsbaarheid verbindt pas echt. Over kwetsbaarheid ontstaan de mooiste en waarheidsgetrouwe gesprekken.

Ik heb wel eens jongeren gesproken over dit onderwerp; zij merken dan op dat de groepsdruk te groot is om over kwetsbaarheid te praten. Dat zou te zwak overkomen. Wanneer ik dan individueel met jongeren praat, zie ik wél oprechtheid en de behoefte om te praten over hun gevoelens.

Weet je hoe mooi dat is? Voor mij is dat prachtig, want dan praat je over het echte leven!!

Dit versje van Toon is hier op zijn plaats.

Een eik is een eik en een den is een den
Zo wil ik leven, ik wil zijn wat ik ben
Ik hoef niet rijk te zijn, gevierd te zijn
Niet groot te zijn of sterk
Maar ik wil geen populier zijn
Die zich aanstelt als een berk
Een eik is een eik en een den is een den
Zo wil ik leven: ik wil zijn wat ik ben.

René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist