Het geheim van 103-jarige Dirk: “Vrolijk zijn en actief blijven”

Vrijdag werd Dirk van de Zweep 103 jaar. De geboren Fries woont sinds 1949 in Rijswijk. Eerst samen met zijn inmiddels overleden vrouw Tina in de Verhagen Methmanstraat. Na het overlijden van zijn vrouw was hij erg verdrietig, maar weet hij tot op de dag van vandaag nog goed voor zichzelf te zorgen.

Kleindochter Fenneke: “Wanneer we teveel hulp aanbieden, kan hij wel eens boos worden en zegt dan dat hij dat allemaal nog zelf kan.”

Op deze vrijdag heeft de oudste inwoner van Rijswijk wel enigszins hulp nodig, want een bezoek van burgemeester Huri Sahin wacht. Geholpen door zijn schoondochter en de eerder genoemde kleindochter Fenneke speelt hij de rol van gastheer met verve. Dirk van der Zweep is duidelijk in zijn nopjes met de vrouwelijke gasten die hem op zijn verjaardag komen bezoeken en vertelt graag over zijn leven.

“Ik probeer zoveel mogelijk in beweging te blijven en het helpt ook dat ik altijd probeer vrolijk te zijn”, antwoordt de heer Van der Zweep op de vraag van de burgemeester wat zijn geheim is. “Elke ochtend nog even fietsen op de hometrainer. Eén maal per week naar de gym, tweemaal naar het klaverjassen, zaterdag naar de markt in Oud Rijswijk (voor onder meer koeken bij ’t Stoepje-red.) en zondag naar de kerk.”

Hij diende na de Tweede Wereldoorlog in Indonesië. “Daar waren de Jappen en toen zij er niet meer waren, moesten we vechten tegen de Indonesiërs.” Het was ook de eerste herkenning van burgemeester Sahin toen ze aanbelde. “Meneer van der Zweep heb ik vorig jaar tijdens de Rijswijkse Veteranendag ontmoet en dat vergeet je niet snel. Hij bewoog zich voort achter de rollator, maar stond erop dat hij met mij zonder de rollator op de foto moest”, aldus de herinnering van de burgemeester vlak voor de hernieuwde kennismaking.

In Indonesië was er voor Van der Zweep weinig te doen en tegen de verveling had hij een correspondentievriendin, Tina, in Nederland. “Toen ik terugkwam, ging ik bij haar langs in Den Haag. Dat was zo leuk, dat we kort daarna zijn getrouwd.” In 1949 kwam het jonge stel naar Rijswijk. Op de Tierenskade kon hij een bakkerij overnemen. In die tijd werden ook zonen Hendrik en Wietse geboren. Hij heeft in 1955, toen er niet veel meer te verdienen was, de bakkerij verkocht en daar heeft hij het huis aan de Verhagen Methmanstraat van gekocht, voor 20.000 gulden.

De heer Van der Zweep ging met pensioen toen hij 63 was en ging hij vaak op pad met zijn vrouw. “Nadat we jarenlang met de caravan naar Oostenrijk waren geweest, overwinterden we daarna in de wintermaanden in Portugal.” Totdat zijn vrouw Tina in 2016 overleed en hij alleen achterbleef.

Ook nu ziet het huis, ondanks de wat gedateerde inrichting alsof de tijd stil heeft gestaan, er nog picobello uit, net als de 103-jarige Rijswijker. De tafels zijn al gedekt voor de viering van zijn verjaardag op zondag wanneer veel familieleden op bezoek komen. Vol trots showt hij de foto’s aan de muur met grote groepen familie erop. Ook een foto van zijn kleindochter Fenneke in de wasbak.

“Fenneke, schenk jij even wat te drinken in en laat de koekjes even rondgaan.” De band met zijn kleindochter is hecht, niet in de minste plaats doordat hij op 99-jarige leeftijd, na het overlijden van zijn 70-jarige zoon Wietse, de vader van Fenneke, samen met haar op bezoek is gegaan bij zijn andere zoon Hendrik die in Australië woont. Zij vlogen naar Melbourne vanwege de trouwerij van een andere kleindochter, Alexandra.

Een bezoek aan Australië dat langer duurde dan gepland. “Kijk even naar dat artikel uit de Telegraaf dat op de tafel ligt”, zegt ‘meneer Dirk’. “Op de terugweg strandden we door corona en moesten we wat langer blijven.” Fenneke: “Met zijn 99 jaar was opa de oudste Nederlander die tijdens corona terug naar Nederland werd gehaald”.

Dirk van der Zweep kookt nog zelf, hij stoomt vaak vis met groenten in een soort wokpan. Een grote trots van hem is het aquarium dat al sinds de verhuizing naar Rijswijk in de woning staat. “Het is leuk om de vissen hier en in de vijver buiten te verzorgen. Ik ben ook lid van de Rijswijkse visvereniging”, vertelt hij aan het bezoek en legt uit hoe het aquarium werkt.

Door de vele verhalen van Dick van der Zweep vliegt de tijd om. Hij bedankt de burgemeester voor haar bezoek aan hem. De verwondering en bewondering van haar is groot. “Wat een bijzondere man is het.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist