Anne Luijten prolongeert Nederlandse titel in Rotterdamse marathon

Rotterdam Marathon 2023 Winnares Luiten Nederlands kampioen Foto: Pim Ras

De uit Rijswijk afkomstige hardloopster Anne Luijten heeft vandaag tijdens de marathon van Rotterdam haar Nederlandse titel geprolongeerd in een mooie tijd van 2.28.48.

Daarnaast heeft Anne zich definitief geplaatst voor de Olympische marathon in Parijs.

53 Rijswijkers

Om 10.00 uur vanmorgen zijn meer dan 17.000 marathonlopers gestart aan de voet van de Erasmusbrug, waarvan 53 uit Rijswijk.

Gemiddeld

Ongeveer één op de negen volwassenen in Rijswijk is een hardloper. Dit komt neer op 5090 mensen, volgens cijfers van het RIVM. Het aantal hardlopers in Rijswijk ligt met elf procent op het landelijk en provinciaal gemiddelde.

Nederland telt in totaal 1,6 miljoen hardlopers, voornamelijk stedelingen. Amsterdam alleen al is goed voor ruim zeven procent van die groep.

Laatste marathon

De Rotterdam Marathon van vandaag is zowel voor de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb als zanger Lee ‘You’ll never walk alone’ Towers hun laatste.

Aboutaleb heeft in zijn veertien voorgaande marathons (die van 2020 ging niet door vanwege corona) ruim 154.000 lopers na 42 kilometer en 195 meter over de finish zien gaan. Voor Towers ligt dat aantal na 29 edities natuurlijk nog hoger, maar de uitslagenhistorie gaat niet ver genoeg terug om ook dat aantal te achterhalen.

Deze artikelen heeft u misschien gemist