Syrische Hanin en Mustafa voelen zich thuis in Rijswijk

Tijdens de Vrijheidsmaaltijd van zondag in het Huis van de Stad werden de Syrische vluchtelingen Hanin Alhallak en Mustafa Alkhatib geïnterviewd over hun gevoel van vrijheid. Het echtpaar beantwoordde niet alleen de vragen, maar stelden ook de Vrijheidsmaaltijd zelf samen.

De vrijheidstomatensoep, Syrische minipizza’s, gevulde druivenbladeren en Syrische koekjes met dadels of noten werden door de keukenbrigade waar ook Hanin en Mustafa deel van uit maakten aan de 80 aanwezigen geserveerd.

“In Syrië is het gebruikelijk dat zo veel mogelijk mensen genieten van een gezamenlijk maaltijd”, zegt Hanin die nu anderhalf jaar in Rijswijk woont nadat ze in de gelegenheid werd gesteld om in het kader van gezinshereniging hierheen te komen. “Als er iets te vieren valt, maken we samen de maaltijd en nuttigen we die ook.“ Mustafa kwam bijna drie jaar geleden naar Rijswijk vanuit opvangcentrum Ter Apel. “We willen hiermee graag een bijdrage leveren aan de traditie van eten die ook in Nederland is. We vinden het leuk wat terug te mogen doen voor onze mede-Rijswijkers.”


“We hebben het prima naar ons zin in Rijswijk”, vervolgt Mustafa. “We wonen nu zelfstandig nadat ik een jaar in het AZC aan de Lange Kleiweg heb gezeten. Rijswijk is een oase van rust tussen twee grote steden in.” En zo beaamt ook Hanin. “Behalve dat het hier heel rustig is, is het hier ook gewoon mooi. Veel groen en natuur.”

“Ik ben heel erg tegen de oorlog die er nu in Syrië is”, vervolgt Hanin. “Ik wil graag in vrijheid leven en niet iedere minuut van de dag angst hebben voor het geweld en dat je iets verkeerds zegt. Ik was in Syrië gewoon bang voor alles. ” Mustafa: “Ik zou het leger in moeten, maar ik ben tegen elke vorm van geweld en ga niet vechten voor een regime waar ik niet achter sta. Het is het gevolg van het feit dat Syrië maar één partij is. Ook voor mij geldt dat ik zonder angst wil leven.”


Hanin en Mustafa hadden zich al langer aangesloten bij Welzijn Rijswijk. In die hoedanigheid verzorgden zij ook de maaltijd. “Het is mooi om wat terug te mogen doen voor de inwoners van Rijswijk. Dankbaar dat we hier mogen wonen”, besluit Mustafa.

Deze artikelen heeft u misschien gemist