Rijswijkse BOB-campagne tegen rijden onder invloed van alcohol

De gemeente Rijswijk ondersteunt van 1 t/m 14 juli de landelijke BOB-campagne tegen rijden onder invloed van alcohol.

Wie is de BOB?

BOB is de aanduiding van de persoon die in een gezelschap die nuchter blijft, zodat deze automobilist de mensen die wel drank op hebben veilig naar huis kan rijden. 100% BOB = 0% op! Bepaal voor vertrek wie de BOB is, of drink zelf 0,0%.

Levensgevaarlijk

Veel mensen onderschatten de gevaren van alcohol in het verkeer. Sommigen denken nog steeds goed te kunnen rijden of denken dat het wel kan omdat het maar een kort ritje is, en stappen toch in de auto. Maar dit is levensgevaarlijk. Uit onderzoek blijkt ook dat de meeste ongelukken gebeuren in de eerste 6 minuten! Rij dus niet als u gedronken heeft.

Deze waarschuwing gaat niet alleen over automobilisten. Ook bestuurders van scooters, brommers, fietsen en motoren veroorzaken veel sneller een ongeval als ze alcohol op hebben. 

Alcohol en verkeer gaan niet samen

Helaas zijn 1 op de 5 verkeersslachtoffers het directe gevolg van alcohol in het verkeer. Vandaar dat we aandacht besteden aan de campagne met posters in de stad, informeren van sportverenigingen en via de sociale media. 

Wethouder Armand van de Laar (mobiliteit en verkeer): “We hebben weer mooie zomerse avonden met lang licht en genieten al dan niet van een drankje. Echter, zoals u weet gaan alcohol en verkeer niet samen. Probeer hier aan te denken voordat u in het verkeer stapt.  Daarom brengen we de BOB campagne graag onder uw aandacht. 100% BOB = 0% op. En niet voor niets, want iedere hoeveelheid alcohol in uw bloed heeft effect op uw rijgedrag. U brengt niet alleen u zelf, maar ook uw passagiers en andere verkeersdeelnemers in gevaar. Daarnaast riskeert u een forse boete of zelfs het verliezen van uw rijbewijs. Erg belangrijk dus dat u niet drinkt als u nog moet rijden.”

Feiten

Elk jaar gaat het om 75 tot 140 verkeersdoden en ruim 4.000 ernstig gewonden door alcohol in het verkeer. Rijden onder invloed is een misdrijf, waarvoor je altijd een strafblad krijgt. Ook op deo fiets, brommer of scooter mag u niet rijden onder invloed! 

Volgens het Trimbos Instituut heeft alcohol een verdovende werking op de hersenen. Uw  reactiesnelheid is dan lager. Dit betekent dat iemand die alcohol gedronken heeft trager dan normaal reageert. De controle over de been- en armspieren gaat ook achteruit. In situaties waarbij u snel op de rem moet trappen of plotseling aan het stuur moet trekken, reageert u al gauw te laat. Het maakt niet uit met welk vervoermiddel u bent. Uw alertheid en waarneming nemen al af na 1 à 2 glazen alcohol. 

Tips om alcoholvrij achter het stuur te stappen

  1. Gaat u met anderen op pad: regel een BOB! Spreek vooraf af wie er naar huis rijdt en dus nuchter blijft. 
  2. Bent u de BOB? Zeg het hardop. Laat anderen weten dat u nog moet rijden en daarom niet drinkt. Dat helpt om de verleiding te weerstaan om toch één drankje te nemen.

100% BOB is 0,0% op! Lees meer over de campagne op de website van Maak een punt van nul.

Bron: gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist