Rijswijk zet concrete stappen tegen armoede

De gemeente Rijswijk zet een nieuwe stap in de strijd tegen armoede en komt met concrete maatregelen om inwoners beter te ondersteunen die het niet breed hebben. Deze maatregelen komen voort uit de in december 2024 aangenomen armoedevisie ‘Armoedevrij Rijswijk’.
Het pakket aan maatregelen bevat een hoop plannen die in 2025 en 2026 worden uitgevoerd. Zo wordt een verruiming van de mogelijkheden tot het kwijtschelden van schulden uitgewerkt, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk als tegenprestatie te leveren. Ook gaat de gemeente dierenzorgkosten voor minima betalen en ondersteunt de gemeente Stichting Babyspullen, die aanstaande ouders de eerste twee jaar voorziet van basisartikelen.
Kinderrechtentoets voor beter beleid
De gemeente Rijswijk gaat werken met de Kinderrechtentoets van de Nationale Kinderombudsman. Dit betekent dat bij het maken van nieuw beleid altijd wordt gekeken of de rechten van kinderen goed worden gewaarborgd. Dit helpt om ervoor te zorgen dat alle kinderen, ongeacht hun situatie, gelijke kansen krijgen op een zeker bestaan.
Extra steun voor gezinnen in financiële nood
Veel inwoners die in armoede leven, lopen vast in de regels van de overheid. Daarom start Rijswijk de pilot ‘Bijzondere Overheid’. Tien tot twintig gezinnen die in een zeer kwetsbare financiële situatie zitten, krijgen hierbij extra hulp op maat. In plaats van vast te houden aan standaardregels, kijkt de gemeente per gezin naar wat écht nodig is. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een gezin sneller schulden kan oplossen, makkelijker toegang krijgt tot voorzieningen of hulp krijgt om uit de armoede te komen. Op basis van deze ervaringen bekijkt de gemeente hoe de dienstverlening in de toekomst verbeterd kan worden.
Armoedebestrijding kwestie van rechtvaardigheid
Wethouder Armoedebestrijding Gijs van Malsen (foto) benadrukt het belang van deze aanpak: “Armoede is niet alleen een kwestie van weinig geld hebben. Armoede slaat diepe kloven in mensenlevens, gezinnen en de samenleving als geheel. Het heeft invloed op gezondheid, kansen en toekomstperspectief. We kunnen niet accepteren dat kinderen zonder ontbijt naar school gaan of dat mensen niet mee kunnen doen in de samenleving door financiële problemen. Met deze maatregelen zetten we een stap richting een eerlijker Rijswijk, waarin we niet alleen regels volgen, maar echt kijken naar wat mensen nodig hebben. Armoedebestrijding is een kwestie van rechtvaardigheid, en als gemeente nemen we hierin onze
verantwoordelijkheid.”
Bron: Gemeente Rijswijk