Gaat RHC de Silvercup winnen ? (Deel 3 met Damon Reinigert en coach Joost van Nes)

Zal Damon Reinigert met zijn RHC de Silver Cup winnen?

De Rijswijksche Hockey Club kan vandaag (=zaterdag) op het veld van HC Houten tegen Helmond de Silver Cup, de bekercompetitie voor hockeyteams vanaf de Eerste Klasse voor het eerst op haar naam schrijven. InRijswijk sprak met vier hoofdrolspelers. Nu een dubbelinterview met Damon Reinigert en coach Joost van Nes.

Hoe is de weg naar de finale bevallen?
Damon: “De eerste 3 rondes van de beker waren uitwedstrijden. Dit zijn natuurlijk niet de leukste wedstrijden. Wij wilden graag een mooie thuiswedstrijd spelen. Dat is waar we het voor hebben gedaan met uiteindelijk een finale als gevolg.”
Joost: “Wij zijn na de winterstop ingestroomd in het bekertoernooi. Het is daarom ook heel snel gegaan. De derby tegen Ypenburg was onze wedstrijd. Dit was in een geweldige sfeer. In Barendrecht hebben we daarna in de stromende regen gespeeld, gelukkig wonnen wij die. Ook de uitwedstrijd naar Hoorn was fantastisch. De kwartfinale en halve finale thuis waren uniek om mee te maken. Echt een feestje.”

Ooit gedacht dat jullie de finale zouden halen?
Damon: “Natuurlijk hadden we niet verwacht dat we finale zouden halen. We zijn eigenlijk nog nooit echt ver gekomen. Dit jaar verliep even anders en we bleven maar winnen.”
Joost: “Eerlijk gezegd had ik wel de verwachting dat de kans op de bekerfinale dit jaar groter zou zijn dan het winnen van de competitie, dus in dat opzicht wel.”

Wat is de grote kracht en grootste valkuil voor RHC?
Damon: “Onze kracht is gewoon ons teamgevoel. We hebben de tweede seizoenshelft een hele goede serie neergezet in zowel de beker als de competitie. De hele tweede seizoenshelft is er gewoon een goede sfeer in de groep.”
Joost: Onze grootste kracht is dat wij veel jongens hebben met een bepaalde kracht/talent. Op deze manier vullen wij elkaar mooi aan. Onze valkuil vond ik altijd dat wij moeite hadden met niveau halen in belangrijke wedstrijden. Maar die zorg is verdwenen.”

Wat betekent de finale persoonlijk voor je?
Damon: “Voor iedereen is de finale ook een hoogtepunt van de hockeycarrière. Bijna ons hele team komt van RHC en heeft nog nooit zulke mooie wedstrijden gespeeld als in de thuiswedstrijden in de beker.”
Joost: “Je wilt altijd voor de prijzen spelen, dat is gewoon het leukst. Het brengt extra sfeer met zich mee in het team en ook op de club. Als echte Rijswijker kan ik heel erg van genieten.”

Wat zijn de kansen om te winnen?
Damon: “Helmond is een ploeg waar wij nog nooit tegen hebben gespeeld. We hebben geen idee wat we kunnen verwachten. Ik denk dat de winkansen 50/50 zijn. Zij staan ietsjes hoger in de 1e klasse maar ik verwacht dat we erg aan elkaar gewaagd zijn.”
Joost: “Ik denk dat de kansen 50/50 zijn. Het zal ongetwijfeld spannend worden. Er is niet echt een uitgesproken favoriet voor deze wedstrijd, zegt mijn gevoel.  Eigenlijk weten wij niet zo veel van Helmond. Behalve dat voormalig international Bob de Voogd daar speelt en dat het ook een hecht team is. Dat is ook de reden dat Bob daar nog met veel plezier speelt.”


Fotograaf: Erik de Kleijn (Sportsnap)

Is dit een absoluut hoogtepunt voor jou en de club?
Damon: “Ook voor de club is dit wel een hoogtepunt. Dat was ook wel te zien in de kwartfinale en halve finale. Er waren zo veel mensen langs de lijn en er werd veel vuurwerk afgestoken. De sfeer was top en dat we wonnen zorgde voor een mooi feestje op de club.”
Joost: “Voor mij is dit zeker een hoogtepunt, naast de twee behaalde kampioenschappen met Rijswijk waarvan één als speler en als coach. Voor de club geldt hetzelfde, wij staan voor het eerst in de finale van een landelijk bekertoernooi. De beker leeft en heeft ons al twee geweldige avonden bezorgd op RHC. Nu is het aan ons om het af te maken.”

Hoe leven jullie toe naar deze finale?
Damon: “Het voorbereiden op de finale is niet heel anders dan normaal. Het enige verschil is dat we op zaterdag in plaats van zondag spelen.”
Joost: “Wij doen niks anders dan normaal, we hebben veel mensen op de club die veel voor ons regelen en ook onze manager speelt daarin belangrijk rol. Declan en ik bereiden de jongens voor op hockey technisch/tactisch gebied en dan moeten de jongens het in 70 minuten afmaken.”

Is het seizoen nu al geslaagd door het behalen van de finale?
Damon: “Natuurlijk is dit al een mooi seizoen, maar we willen die beker nu ook wel graag winnen.“
Joost: “Ja absoluut, ik zag dit jaar als een overgangsjaar omdat wij 5 nieuwe spelers hebben toegevoegd aan het team. Dat wij nu in de finale staan, is echt geweldig. Door het knock-out systeem hebben we in een sneltreinvaart moeten leren hoe het is om wedstrijden die er omgaan te winnen.”

Is dit het perfecte afscheid van de trainer/jou?
Damon: “Dat zou een mooie afsluiter zijn voor onze trainer Joost en assistent Declan. We gaan in ieder geval erg ons best doen om de beker naar RHC mee te nemen.”
Joost: “Ja zeker, normaal speel je 1 kampioenswedstrijd en die is dan in een fantastische ambiance. Wij hebben nu al 4 van dit soort wedstrijden gespeeld en gaan nu op naar de 5de, hoe gaaf is dat. Als we de beker winnen schrijven wij een stukje geschiedenis. Dat zou het afscheid echt perfect maken!!”

InRijswijk wenst de heren van RHC veel succes!

Wil je het live meebeleven, klik op de volgende link: (1) LIVE – Finale Silver Cup Heren – Helmond vs Rijswijk – YouTube

Deze artikelen heeft u misschien gemist