Gemeenteraad akkoord met raadsvoorstel HOV-tracé, maar wel met veel mitsen en maren

De gemeenteraad van Rijswijk heeft donderdag het raadsvoorstel van wethouder Armand van de Laar (D66) inzake het masterplan Bereikbaarheid CID-Binckhorst , overgenomen, zij het wel met de nodige bedenkingen. Het debat leidde tot het indienen van diverse moties zoals het beter benutten van de Victory Boogie Woogie tunnel en het meer ruimte geven aan wandelaar, fietser en openbaar vervoer
Een door de VVD ingediend amendement (voorstel wijziging wetsvoorstel, red.), mede ondertekende door Wij Rijswijk en CDA, kreeg uiteindelijk brede steun van de raad.

Dilemma
Namens de VVD fractie liet woordvoerder Udo Oelen (foto boven) weten dat zijn fractie met een duivels dilemma was geconfronteerd. “Nee zeggen lijkt bijna geen optie, maar ongeclausuleerd ja zeggen ook niet”. Zijn partij kwam donderdagavond met een amendement waarbij in eerste instantie de tramlijn over de Geestbrugweg uit het raadsbesluit was geschreven, maar deze optie werd door Van de Laar sterk afgeraden. Dat zou door andere partijen maar als een ‘nee’ worden gezien tegen het totale voorstel, maar dat was volgens Oelen niet de intentie van zijn fractie. Een amendement waarbij het definitieve besluit over inpassing van een tram over de Geestbrug pas wordt genomen in de volgende fase behoort volgens de VVD wel tot de mogelijkheden. “We kunnen dan, als er verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd, echt goed gaan besluiten, daar waar we dat kunnen”.


Elze Woudstra

Namens de fractie van D66 Rijswijk vroeg Elze Woudstra om een schorsing, want volgens haar straalde het amendement van de VVD te veel wantrouwen uit, maar dat gevoel werd door Oelen weggenomen. Het amendement werd uiteindelijk met 27 stemmen voor en vier tegen (fractie Rijswijks Belang) aangenomen, evenals het geamendeerde raadsvoorstel waarin het college onder meer wordt gevraagd niet in te stemmen met het Projectbesluit, dat naar verwachting in 2026 wordt genomen, indien niet wordt voldaan aan de randvoorwaarden van Rijswijk, zoals de bij dit voorstel aangenomen raadsmoties.

Ook wordt het college opgeroepen zich hard te maken niet akkoord te gaan met het laten rijden van een tram over het bestaande tracé over de Geestbrugweg als er niet eerst een gedegen onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van de leefbaarheid waaronder geluid en trilling, aansluiting Haagweg en een eventuele knip voor het autoverkeer.

Deze artikelen heeft u misschien gemist