Minder autoverkeer door Rijswijk dankzij winnend idee Delftse start-up

Werknemers van bedrijven op de Binckhorst kunnen nu op een duurzame manier reizen naar hun werkplek dankzij een nieuwe mobiliteitshub in Rijswijk. Op donderdag 1 juni werd de zogenaamde ‘e-bike hub’ Park & Bike feestelijk geopend in aanwezigheid van wethouders Van Asten (Mobiliteit, Den Haag) en Van de Laar (Mobiliteit, Rijswijk). Het idee van het Delftse start-up bedrijf Tiler houdt in dat forensen van buiten de stad de auto parkeren bij de Hub en hier een elektrische fiets pakken om in tien minuten naar hun werkplek op de Binckhorst te fietsen. De fiets is altijd opgeladen en je vermijdt files. Hiermee wordt forensen een alternatieve parkeeroplossing geboden, verminderen we autoverkeer door Rijswijk en verlagen we indirect de parkeerdruk bij Binckhaven.

“We moeten alles uit de kast halen om de druk op onze wegen te verlagen.” aldus wethouder Van de Laar. “De regio groeit en dat trekt veel verkeer door Rijswijk aan. Dit soort nieuwe ideeën van aanstormende ondernemers uit Delft moeten we omarmen. Het is geweldig dat ze ook de kennis hebben dit soort ideeën daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Ik ben benieuwd naar het effect.”

Winnend idee
De gemeente Den Haag vroeg eind vorig jaar via het innovatieprogramma Startup in Residence om met een innovatieve oplossing te komen waarmee duurzaam reisgedrag naar de Binckhorst gestimuleerd én gefaciliteerd kon worden. Het winnende idee kwam van de Delftse start-up Tiler: e-bike hubs met een innovatieve laadoplossing bij een P&R locatie op fietsafstand van Binckhaven én een in Binckhaven zelf. Het gaat om 8 fietsen bij het P&R terrein van Hotel Savarin en 7 fietsen bij Binckhaven.

Geen laadpalen maar laadtegels
De fietsen worden draadloos opgeladen door middel van slimme technologie in de laadtegels van Tiler. Die manier van laden scheelt ook weer extra vervoersbewegingen in de stad: deelfietsaanbieders moeten nu nog batterijen wisselen door servicemensen die de stad door rijden. Met de nieuwe technologie is dat niet meer nodig. Ook wordt het voor deelfietsaanbieders naar verwachting mogelijk om fietsen aan te bieden op plekken die relatief ver van hun normale servicegebied liggen. Tiler hoopt in de toekomst een vergelijkbare oplossing te kunnen bieden voor scooters en bakfietsen.

Pilot
De hubs die door Tiler zijn opgebouwd worden vanaf 1 juni in een pilot tot en met september gebruikt. Als de hubs aanslaan, is de kans groot dat de e-bike hubs blijvend worden ingezet.

Bron: Gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist