Witgoedregeling gemeente Rijswijk groot succes, na vier minuten alle 650 bonnen vergeven

wethouder Mark Wit

De zogenaamde witgoedregeling van de gemeente Rijswijk is een groot succes geworden. De 650 bonnen die voor deze regeling beschikbaar waren voor huishouden met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm, waren donderdag binnen vier minuten weg.

Tijdens de raadsvergadering van donderdag keken Alice Prenger (Beter voor Rijswijk) en Irene Jansen-Dirkx (Wij Rijswijk) kritisch terug op de gang van zaken bij het weggeven van de bonnen, omdat hun partijen veel klachten hadden gekregen van teleurgestelde Rijswijkers. Zo zouden mensen die de moeite namen om naar het stadhuis te gaan omdat ze digitaal niet zo goed onderlegd zijn, bij het desbetreffende loket zijn weggestuurd. Zij kregen te horen dat het aanvragen van de regeling alleen digitaal kon geschieden. Volgens Jansen-Dirkx was ook de loketmedewerker op het stadhuis niet helemaal op de hoogte van spelregels wat betreft de regeling.

Ook verantwoordelijk portefeuillehouder Mark Wit (GroenLinks) toonde zich verbaasd over de snelheid waarmee de bonnen de deur uitvlogen. “Dat bij de start van de actie om even tien uur al zo’n negenhonderd huishoudens in de wacht zouden staan, hadden wij als gemeente echt niet verwacht”. Wit liet ook weten ook begrip te hebben voor de teleurstelling bij de huishoudens die achter het net visten. “En dat mensen aan een loket zouden zijn weggestuurd, dat was natuurlijk niet de bedoeling”, aldus Wit.

Het aanvraagformulier kon niet alleen digitaal worden aangevraagd, voor mensen die moeite hebben met het digitaal invullen en mensen die niet taalvaardig zijn, was er ook een mogelijkheid het formulier bij Stervoorde in te vullen, maar dat had nu weinig zin omdat alle bonnen al vergeven waren. Gezinnen die het uiteindelijk wel gelukt is om in aanmerking te komen voor deze regeling krijgen hiervoor van de gemeente een brief met een unieke code.

Deze artikelen heeft u misschien gemist