AutoMaatjes gaan zich inzetten voor medeRijswijkers

Welzijn Rijswijk gaat zich samen met de gemeente Rijswijk aansluiten bij het succesvolle ANWB-project Automaatje. Verschillende vrijwilligers hebben zich nu al opgegeven om de vervoersdienst van Welzijn Rijswijk te bemensen.

ANWB Automaatje is een project dat in een derde van de Nederlandse gemeenten wordt toegepast. Om meer bekendheid te genereren voor dit mooie project heeft wethouder Gijs van Malsen een ‘persritje’ gemaakt en meneer en mevrouw Disselkoter van huis opgehaald en gebracht naar Wijkcentrum Stervoorde.

Chauffeur
AutoMaatje is er voor inwoners die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen, bijvoorbeeld familie of vrienden. Door te bellen naar Welzijn Rijswijk, zij krijgen dan de ‘matchmakers’ aan de lijn, kunnen zij een ritje aanvragen. Een vrijwillige centralist kijkt vervolgens of er een chauffeur beschikbaar is om te rijden. Er wordt een vergoeding van € 0,35 per kilometer gerekend.

Succes
Het nieuwe project is nu al een groot succes, want zo’n 12 vrijwillige ‘automaatjes’ hebben zich nu al opgegeven. “We hopen nu ook dat meer vrijwilligers zich gaan opgeven”, Wil, coördinator AutoMaatje van Welzijn Rijswijk. “En natuurlijk dat  het bekend wordt bij de mensen dat ze hiervan gebruik kunnen maken. Er zijn dit jaar al 86 ritten geweest.”

Kapper
Dankzij AutoMaatje kunnen inwoners makkelijker op pad, bijvoorbeeld naar de kapper, de huisarts. Maar ook bijvoorbeeld op de koffie bij een vriendin. Ook zijn ze met de komst van deze dienst minder afhankelijk van de mensen in hun omgeving.


Uitkomst
Wethouder Gijs van Malsen: “Mensen kunnen hiermee een keuze maken om een leuk sociaal leven te blijven hebben en niet thuis te blijven zitten. Automaatje neemt die drempel weg. Het gaat niet alleen over leuke dingen zoals familiebezoek, maar ook een bezoekje aan de huisarts wordt zo gemakkelijker. Veel mensen die slecht ter been zijn, maken gebruik van mantelzorgers, maar niet iedereen is in die gelukkige omstandigheid en dan is Automaatje een uitkomst.”

Samenwerking
AutoMaatje Rijswijk is een samenwerking tussen gemeente Rijswijk, Welzijn Rijswijk en de ANWB. Het project is gestart in 2015 en is inmiddels in 115 gemeenten actief, waaronder sinds kort ook in Rijswijk.

Meedoen met ANWB AutoMaatje Rijswijk
Aanmelden kan door op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur te bellen naar 070 – 757 92 30 of een mail te sturen naar automaatje@welzijn-rijswijk.nl. Een centralist neemt contact met u op.

Vrijwilligers gezocht
“We hebben in een korte tijd een mooie team van vrijwillige chauffeurs en centralisten bij elkaar gekregen. Toch kunnen we zeker nog een aantal chauffeurs gebruiken. Wij komen graag in contact met iedereen die dit vrijwilligerswerk overweegt!” vertelt Wil tot slot. Geïnteresseerden kunnen zich melden via Automaatje of door op werkdagen te bellen naar 070 – 757 92 00.

Deze artikelen heeft u misschien gemist