Rijswijks ‘blikkie’ terug en vooruit (deel 30): Danny Steehouwer

Danny Steehouwer kende geen gemakkelijke jeugd. Als hoog sensitieve jongen voelde hij zich vaak onbegrepen door zijn omgeving. Dit jaar komt er een autobiografie van hem uit en er zijn zelfs plannen om het verhaal te verfilmen.

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?

Danny: “Het afgelopen jaar was over het algemeen vrij rustig, maar toch waren er politieke spanningen die niet onopgemerkt bleven. Het viel me echter op hoeveel roekeloze bestuurders ik zag bij de stoplichten van de Bogaard, vooral aan de kant van de blauwe zebra waar tram 17 en bus 22 stoppen. Daarnaast zorgen de werkzaamheden aan de Prinses Beatrixlaan voor aanzienlijke hinder. Het is meer dan eens voorgekomen dat een ambulance niet kon passeren en het verkeer vrijwel altijd vaststaat. Ik vraag me oprecht af of er voldoende is nagedacht over deze situatie.”

Wat was je grootste verrassing in het afgelopen jaar?
“Van alle verrassingen die ik heb meegemaakt, vond ik het onbewust winnen van een fotowedstrijd toch wel het meest verbazingwekkend. Ik was me er totaal niet van bewust, zoals ik mezelf ken, maak ik vaak ‘zomaar’ foto’s, puur voor de lol. Deze specifieke foto maakte ik in een ijssalon, en de eigenaar merkte het op en vroeg me of ik hem wilde insturen voor een wedstrijd. Ongeveer twee weken later kreeg ik plotseling het nieuws dat ik had gewonnen. Ik stond werkelijk perplex.”

Wat moet voor jou het hoogtepunt worden van dit jaar?
“Hoogtepunt wat ik graag zie: waar gelijkwaardigheid en inclusiviteit de norm zijn, waar iedere stem telt. Het gebrek aan saamhorigheid vind ik teleurstellend. Het lijkt alsof mensen te snel oordelen en elkaar negatief bekritiseren. Maar ik geloof juist dat onze verschillen de kracht van onze wereld vormen.”

Wat is er mooi aan Rijswijk?
“ Het mooiste vind ik toch, ook als fotograaf zijnde, dat er veel natuur is. Elk park heeft zijn eigen unieke karakter, wat het landschap divers en boeiend maakt. In het Elsenburgerbos vind je bijvoorbeeld glooiende heuvels, terwijl de Naald doordrenkt is van geschiedenis. Deze verscheidenheid maakt wandelen en bewegen in Rijswijk niet alleen plezierig, maar ook inspirerend.”

Vind jij Rijswijk een evenementenstad en hoe zou dat beter kunnen?
“Het Strandwalfestival weet elk jaar weer indruk te maken. Maar wat mij betreft, mag het nog een stap verder gaan. Ik stel me een lokale ‘ontdek je talent’ dag voor, waar overal in de stad evenementen en workshops plaatsvinden. Een dag waarop mensen de kans krijgen om hun passie te ontdekken, of het nu gaat om fotografie, schilderen, sporten of iets anders. Een dag vol creativiteit, samenwerking en groei.”

Wat vind je aantrekkelijk in Rijswijk?
“Wat ik echt aantrekkelijk vind, is de rust die ik er altijd vind. Met mijn hectische leven vol werk, projecten en sociale contacten, zijn de parken mijn toevluchtsoord. Een heerlijke wandeling door het groen is precies wat ik nodig heb om op te laden.”

Ben jij een echte Rijswijker en hoe lang al?
“Tja, wat is eigenlijk écht? Voor mij betekent het thuis voelen zichzelf als een Rijswijker beschouwen. Oorspronkelijk ben ik geboren en opgegroeid in Den Haag, maar sinds december 2010 woon ik in Rijswijk. Het begon met een stage bij de V&D in de Bogaard, en een paar maanden later werd ik door verhuizing uiteindelijk een Rijswijker.”

Jij ziet straks je levensverhaal terug in een boek en wellicht een film. Hoe mooi vind je dat?
“Het is ongelooflijk mooi en vooral dankbaar dat ik dit heb weten te bereiken. Maar geloof me, het was allesbehalve gemakkelijk. Vijftien jaar geleden droomde ik er al van om dit te schrijven, maar destijds was ik slechts achttien jaar oud en had ik nog veel te leren en te groeien als persoon. Met de kennis en wijsheid die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan, kan ik het nu veel beter verwoorden. Het feit dat er nu zelfs een filmscript klaarligt over mijn levensverhaal, voelt als een enorme eer. Maar mijn grootste hoop is dat dit anderen zal inspireren om vast te blijven houden aan hun dromen.”

Met welk idee wil je nog steeds iets doen in 2024?
“Mijn topprioriteit is nu mijn autobiografie uit te brengen, compleet met een krachtige boektrailer die nu gemaakt wordt door een regisseur. Dat vind ik op dit moment het meest spannend. Daarnaast wil ik mijn vaardigheden als fotograaf blijven ontwikkelen en brainstormen over nieuwe ideeën voor een volgend boek. O ja en ook lekker op vakantie gaan met vrienden naar een warm land.”

Voor wie heb jij bewondering?
“Er zijn een paar mensen die ik enorm bewonder:
Marjo – een voormalige collega die ondanks alle uitdagingen zo positief in het leven staat. Haar optimisme heeft me destijds enorm geïnspireerd, en ik ben dankbaar dat we na veertien jaar nog steeds in contact zijn.

Elize – een lief persoon uit Rijswijk die ik heb ontmoet tijdens mijn vrijwilligerswerk. Ze heeft heel wat tegenslagen gekend, maar keer op keer komt ze er sterker uit. Haar veerkracht bewonder ik enorm.

Cheryl – een ware inspiratie voor iedereen die zijn dromen wil najagen. Ze gaat er vol voor. Bovendien is ze ontzettend toegankelijk en weet ze overal een feestje van te maken.

Rick- Een goeie vriend die zich enorm heeft ontwikkeld in een jaar tijd. Hij leert echt van zijn lessen en dat vind ik zeer inspirerend!

Daisy- Een lieve vriendin die open en toegankelijk staat in het leven. Ze draagt zoveel op haar schouders wat het niet altijd makkelijk maakt, maar ze blijft positief.”

In 2024 wordt de 60.000e inwoner van Rijswijk ingeschreven. We gaan naar 80.000 inwoners. Wat zijn je gedachten daarover?
“Oh, ik vraag me af welk nummer ik was in 2010! Haha, nee hoor, grapje. Maar serieus, dat is al behoorlijk wat. Ik denk persoonlijk dat het nog wel even duurt voordat we de 80.000 bereiken, maar ik zeg het liever niet te hard. Belangrijk is wel dat er genoeg natuur overblijft waar hooggevoelige mensen, zoals ik, zich kunnen terugtrekken wanneer dat nodig is.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist