Quiz over historie van Rijswijk groot succes

Het was op zondag 17 maart een drukke bedoening  in het prachtige Amicitia gebouw aan de Oranjelaan in Rijswijk. Op deze locatie vond een quiz plaats over de historie van Rijswijk.

De interesse in de geschiedenis over Rijswijk bestaat dus nog wel degelijk. De quiz stond onder leiding van de man waarvan je bijna zou denken dat hij alle periodes in Rijswijk meegemaakt zou moeten hebben. We hebben het natuurlijk over de voorzitter van de Historische Vereniging Vereniging Rijswijk, Hans van Rossum.

Ik heb met open mond zitten kijken en luisteren wat deze man allemaal weet over ‘ons Rijswijk’. Hij wist op alle vragen een toelichting te geven en deze naar tevredenheid te beantwoorden. De lieftallige  assistente van van Rossum was zijn vrouw Marianne die deskundig met de computer wist om te gaan. 

In totaliteit waren er 100 vragen over alles en nog wat met Rijswijk en haar verleden heeft te maken. Iedereen was het er na afloop over eens dat het bijzonder interessant was om op deze manier meer te weten te komen over Rijswijk, en dat we met zijn allen nog maar de helft weten over onze stad die toch een rijke geschiedenis kent. 

Winnaars en verliezers waren er eigenlijk niet, maar de beste score was een Rijswijker met een score tussen de 50 en 60 punten. Dat vond ik heel knap, want ik had er zelf maar 33 goed.

We dagen u uit om de komende 5 weken online mee te doen, aan de quiz georganiseerd door de Historische Vereniging.  Iedere week krijgt u 20 vragen over de historie van Rijswijk. De mensen die in Amicitia hebben deelgenomen aan de quiz zijn uitgesloten van deelname, want die weten (bijna) alles nu over Rijswijk Iedere week kunt u meedoen en uw kennis over Rijswijk testen.


We gaan uit van uw eerlijkheid dat u niet alle 30 historische boeken over Rijswijk stiekem gaat zitten lezen of gaat struinen op het internet. Wie trouwens 90 of 100 vragen goed weet te beantwoorden die zal verplicht worden gesteld in het bestuur van de Historische Vereniging te nemen.

Een dankwoord aan het bestuur van de Historische Vereniging Rijswijk is zeker op zijn plaats! Hulde voor de goede organisatie en dat geldt ook voor de fantastische vrijwilligers van Amicitia. Overigens zal het mij niet verbazen wanneer de broeders  van Rossem (Maarten en Vincent) nog eens Rijswijk komen bezoeken, maar weet zeker dat zij ook niet alle 100 vragen goed zullen beantwoorden.  

Hou onze website in de gaten voor de online quiz.

Tekst en foto’s: René Marquard      

Deze artikelen heeft u misschien gemist