Dringende oproep:  ‘Maak van Rijswijk geen Racewijk’

“Rijswijk is continue bezig met de verkeersveiligheid in de stad”, aldus wethouder Armand van der Laar.  De Gemeente Rijswijk heeft nu de campagne: Maak van Rijswijk geen racewijk’.

De wethouder opende deze campagne op donderdag 13 juni op het Piramideplein. Verkeersveiligheid is al jaren een belangrijk thema en wat de oorzaken zijn van de vele ongelukken die plaatsvinden in onze stad, is dan de terechte vraag. Het gaat hoofdzakelijk om het gedrag van mensen; je ziet dat jong en oud bewust of onbewust zich niet netjes gedragen in het verkeer of geen rekening houden met die ander.

Campagne
De campagne moet een bewustwordingte weeg brengen bij alles wat deelneemt aan het verkeer. In heel Rijswijk zijn de posters en trotters (reclamedragers) te zien waar een boodschap op staat, die hopelijk mensen aan het denken zal zetten. Het is een soort woordgrap vertelt de wethouder:  ‘Maak van Rijswijk geen Racewijk’, want dat  is iets  wat we niet moeten willen. Het gaat immers om de leefbaarheid, een rustige wijk en een beetje lief zijn voor elkaar. 

Ambassadeurs
Er zijn een drietal echte Rijswijkers die op de posters of op de trotters staat. Zij zijn de ambassadeurs van deze campgane. Het zijn mensen die actief zijn en midden in de Rijswijkse samenleving staan. Aan deze ambassadeurs was dan ook gevraagd of zij met hun ‘kop’ op een poster willen om andere Rijswijkers op te roepen. “Denk even na, of je nu bent op de fiets, brommer, in de auto of als voetganger.”

We hebben het over de Rijswijkse ambassadeurs:

Gabriël Huisman, bekend natuurlijk van de succesvolle muziekschool in Oud Rijswijk en de Pop Ups,  heeft er zin in om zich als ambassadeur in te zetten.  Hij waarschuwt zelf nog even als fietser niet al te zware spullen te hangen aan je stuur. Hij heeft hier zelf slechte herinneringen aan, toen hij een trommel aan het stuur van zijn fiets hing en dat gaf behoorlijk wat problemen.

Moeslima is alweer 8 jaar jongerenwerker bij Welzijn Rijswijk en is nu dus ambassadeur. Zij zegt zich zorgen te maken over de verkeersveiligheid in Rijswijk. “Ik ben zelf slachtoffer geworden van een auto-ongeluk in Rijswijk met alle gevolgen van dien. Met deze campagne wil ik de mensen wakker schudden. Houd gewoon een beetje rekening met elkaar.”

De derde ambassadeur is Mariléna en kinderrechtenambassadeur in Rijswijk. “Wij willen het minder aantrekkelijk maken om mensen met de auto te laten gaan. Zij vindt zelf het gevaarlijkste punt bij het kruispunt Burgemeester Elsenlaan/Generaal Spoorlaan. Ze vindt het natuurlijk leuk dat ze op de poster staat maar vertelde glimlachend dat ze toch wel even schrok van zichzelf.”

Aan deze campagne werken ook ondernemers en inwoners van Rijswijk mee! In de rest van de maand juni vinden er verschillende activiteiten plaats rondom deze campagne.

Dus Rijswijkers: ‘Maak van Rijswijk geen Racewijk’!!!!!!!!!

Tekst en foto’s: René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist