‘Gekibbel’ over hoge afvalstoffenheffing in Rijswijk

Afb. Avalex

Maarten van ‘t Eind (GroenLinks Rijswijk) en Constantijn Dolmans (D66 Rijswijk) ergerden zich flink aan de houding van Rijswijks Belang tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag. Volgens hen misleidt deze partij de inwoners door te suggereren dat de afvalstoffenheffing omlaag kan door alleen een brief aan Avalex aan te passen. Er was een vinnig debatje hierover in de raad.

Maarten van ’t Eind (GroenLinks): “Het sturen van strenge brieven naar het Avalex bestuur verandert niks aan de hoogte van afvalstoffenheffing. Rijswijks Belang doet daarmee loze beloften.”

Constantijn Dolmans (D66): “De beste manier om de belasting op afval te verlagen is gewoon minder afval maken, beter scheiden en beter inzamelen. ” 

De afvalstoffenheffing is gelijk aan de kosten voor het inzamelen en verwerken van afval in Rijswijk. De beste manier om deze belasting te verlagen, is door de kosten te verminderen. Deze kosten zijn vooral afhankelijk van de hoeveelheid en het soort afval, en van het serviceniveau. Alle partijen willen deze kosten natuurlijk omlaag. Avalex voert gewoon uit wat wij als gemeente willen.

In Rijswijk is de hoeveelheid afval per persoon een van de hoogste in Nederland, en het percentage van afvalscheiding is laag. Omdat Avalex vaker moet rijden en extra werk moet doen, zijn de servicekosten hoger dan in andere Avalex-gemeenten. In andere gemeenten wordt beter gescheiden en meer gebruikgemaakt van losse bakken per huis.

Nascheiding, en goede scheiding van groenafval, etensresten, glas, papier, textiel en elektronica helpt wel. Het beleid hiervoor is een paar maanden geleden aangepast en wordt nu uitgevoerd. Rijswijks Belang wilde dit toen niet.

Het vereist ook dat de inwoners van Rijswijk hun afval goed scheiden.

Het aanpassen van een brief aan Avalex verlaagt de belastingen niet, volgens Van ‘t Eind en Dolmans.

Bron: persbericht GroenLinks Rijswijk en D66 Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist