Hoe staat het er voor met het AZC, het flexwonen en de toekomst?

Het Rijswijkse college heeft de gemeenteraad middels een brief geïnformeerd over de stand van zaken van het azc en de plannen voor het flexwonen. Hieronder staat in verkorte vorm de (al uitgevoerde) plannen.

Door de Rijswijkse gemeenteraad is op 20 september 2022 besloten om het asielzoekerscentrum
(azc) aan de locatie Lange Kleiweg in Rijswijk te sluiten en deze te transformeren naar een tweejarig
Centrum voor Flexibel Wonen. De locatie wordt voor minimaal 8 jaar ingezet voor flexwonen.

Het centrum is een initiatief van de woningcorporaties, het COA en de gemeente Rijswijk en komt
tegemoet aan de dringende vraag naar huisvesting voor verschillende doelgroepen, zoals
statushouders, (woon)starters en woningzoekenden die met spoed op zoek zijn naar snel toegankelijke en betaalbare huisvesting.

Op dit moment huisvest de gemeente Rijswijk verschillende groepen in twee hotels, te weten het
Best Western Grand Winston en hotel Savarin. Het gaat om statushouders met een koppeling aan Rijswijk die al in het azc aan de Lange Kleiweg verbleven. Zij zullen naar verwachting bijna allemaal in december en januari naar een reguliere woning in Rijswijk kunnen verhuizen. Ook vangt de gemeente sinds 1 december in de hotels de statushouders met een Rijswijkse koppeling op die tot dan toe in andere azc’s in Nederland verbleven. Zij stromen door naar het Centrum voor Flexibel Wonen.

In de hotels worden nog steeds Oekraïners opgevangen die dit jaar zijn gevlucht. Een groot deel is inmiddels verhuisd naar de langdurige opvanglocatie in Leidschendam-Voorburg. Zo’n 150 Oekraïense vluchtelingen blijven in Rijswijk en worden tot er een geschikte locatie beschikbaar is opgevangen in de Rijswijkse hotels.

Samen met Vidomes, Rijswijk Wonen en het COA en de Gemeente Rijswijk is het Centrum voor Flexibel Wonen gerealiseers. Het COA heeft alle bewoners van het azc verhuisd naar een andere opvangplek. De woonunits worden straks voor Rijswijkse statushouders en spoedzoekers ingezet. De woonunits aan de Lange Kleiweg worden naar verwachting in het voorjaar van 2023 opgeleverd. Rijswijk Wonen gaat de locatie de komende twee jaar exploiteren.

Een deel van de units zal worden verwijderd. Alle woonunits worden gerenoveerd en eventueel aangepast aan nieuwe doelgroepen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een extra keukenblok wanneer er twee gezinnen in één unit wonen. Het centrum is op 1 december nog niet gereed voor bewoning van de verschillende doelgroepen (spoedzoekers, statushouders, (woon)starters en woningzoekenden). De woonunits in het centrum worden gefaseerd opgeleverd. De statushouders die in de hotels verblijven verhuizen als eerste naar het centrum.

Nieuwe inwoners van Rijswijk
Bijna 80 nieuwe statushouders zijn door het COA tijdelijk opgevangen in Hotel Best Western totdat het flexwooncentrum bewoonbaar is. Zij zijn inwoner van Rijswijk en vallen niet meer onder de verantwoordelijkheid van het COA en hebben recht op maatschappelijke ondersteuning van de gemeente. Het COA zorgt nog maximaal 6 maanden voor financiële ondersteuning en (zorg)verzekeringen.

Voor maatschappelijke ondersteuning en goede begeleiding werkt de gemeente samen met organisatie Woonfervent. Samen bieden zij een warm welkom in de gemeente Rijswijk aan. De nieuwe groep van 80 mensen, de nieuwe inwoners van Rijswijk, ontvangen een welkomsttas met de benodigde informatie in meerdere talen, waaronder uiteraard ook het Nederlands. Daarmee wil de gemeente eerdere groepen die in Rijswijk opgevangen zijn niet tekort doen. Er wordt op dit moment gekeken wat er voor alle 60 kinderen kunnen doen die in het Best Western Hotel wonen. Voor hen wordt in de decembermaand kerstactie georganiseerd.

De medewerkers van de gemeente kunnen individueel of in groepsverband een cadeautje aan deze kinderen geven door een kerstbal uit de boom te pakken waarop de cadeauwens van een van deze kinderen staat.

Wanneer de statushouders verhuizen naar hun woningen aan de Lange Kleiweg draagt de gemeente zorg voor de maatschappelijke ondersteuning van deze doelgroep (o.a. inburgering). Om een prettige en veilige leefomgeving te kunnen waarborgen zorgt Rijswijk Wonen voor de sociale ondersteuning op de locatie.

Centrum voor Flexibel Wonen
Inwoners van Rijswijk en met name de omgeving (bedrijven en omwonenden) van de
flexwoonlocatie zijn op de hoogte en staan hier positief tegenover. Zij worden op de hoogte gehouden over de voortgang van de transformatie en de planning van de werkzaamheden. Ook met de politie Rijswijk is er regelmatig overleg over de voortgang en de te huisvesten doelgroepen. De betrokkenen worden regelmatig geïnformeerd via informatiebijeenkomsten, brieven en andere middelen.

Het terrein wordt in 2025 wordt overgedragen aan Rijkswaterstaat en zal het Centrum voor Flexibel
Wonen op deze locatie na twee jaar sluiten. De gemeente is bezig te kijken voor een vervolglocatie. Hier heeft het Rijk inmiddels een subsidie voor verleend. De voorbereidingen voor fase 2 waren al gestart, zodat snel kon worden doorgepakt. Dit wordt gedaan met de eigenaar van de beoogde vervolglocatie en met de woningcorporaties.

Deze artikelen heeft u misschien gemist