Andries Bartels en Willem Schulle stellen rotonde voor op kruising Haagweg-Herenstraat-Geestbrugweg

Pixabay

Rijswijkers Andries Bartels en Willem Schulle hebben een voorstel aan het College van Burgemeester en Wethouders gedaan voor een rotonde op de kruising Haagweg-Herenstraat-Geestbrugweg.

“In dit voorstel dragen wij een oplossing aan voor de huidige problemen bij het kruispunt, die het meest manifest zijn voor de voetgangers en fietsers. Ons voorstel om hier een rotonde aan te leggen lost die problemen. Hiermee kan tevens een invulling worden gegeven aan het STOMP-principe. (de voetganger (Stappen) en vervolgens de fietser (Trappen), OV en MaaS (prive-auto) – red.) Graag verwijzen wij u naar bijgevoegd voorstel en bevelen u aan om dit bij de herinrichtingsplannen voor de Herenstraat, de Geestbrugweg en het betreffende kruispunt te betrekken.”

Problematisch
“De huidige kruising Haagweg, Herenstraat, Geestbrugweg is problematisch. Het is er druk en voor fietsers en voetgangers zijn de oversteekmogelijkheden niet handig en oncomfortabel. Een rotonde biedt naar onze mening een oplossing voor de huidige problemen van het kruispunt. Het STOMP principe kan hier worden toegepast en het niet noodzakelijke doorgaande verkeer wordt erdoor ontmoedigd. Een rotonde verbetert ook de aanblik van het kruispunt en daarmee ook van de entree van de Herenstraat. De keuze voor het wel of niet als rotonde uitvoeren van het kruispunt hangt zeker ook af van een inschatting over de verkeersveiligheid van de huidige situatie versus die van een rotonde. Die inschatting kan niet uit de losse hand worden gemaakt. Een concrete uitwerking van de rotonde en op basis daarvan een beoordeling van de verkeersveiligheid door een deskundigenpanel is hiervoor noodzakelijk. Detailleringen zijn immers voor de verkeersveiligheid van belang. Zulk een beoordeling zou sowieso ook moeten plaatsvinden voor de huidige situatie. Daarnaast is de keuze uiteraard ook een politiek-bestuurlijke afweging. Een rotonde kan in het kader van de verkeersveiligheid in aanmerking komen voor subsidie van de MRDH.”

In de brief aan de gemeente wordt verder ingegaan op de uitwerking van het plan. Hierboven staat een conclusie van het verhaal.

Deze artikelen heeft u misschien gemist