Rijswijk gastheer vergadering Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag, die bestaat uit 21 gemeenten in de omgeving van Rotterdam en Den Haag en de twee grootste gemeenten van Zuid-Holland zelf, heeft vrijdagmiddag vergaderd in het gebouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk.

Rijswijks burgemeester Huri Sahin was de gastvrouw voor de verschillende collega-burgemeesters die bij de vergadering aanwezig waren. In het openbare deel van de vergadering werden de plannen ontvouwd voor de ‘Strategische Agenda’ voor onder meer de economie en het openbaar vervoer. Voorzitter van de vergadering was Haags burgemeester Jan van Zanen en verwelkomde de aanwezige burgemeesters.

Afwezige burgemeesters waren onder meer oud-Rijswijker Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam) en Michel Bezuijen (burgemeester Zoetermeer en oud-burgemeester Rijswijk). Een andere – wel aanwezige- oude (Rijswijkse) bekende was Björn Lugthart, momenteel de burgervader van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en voormalig Rijswijks wethouder.Huri Sahin mocht in haar openingswoord iedereen verwelkomen in ‘haar’ gemeente. Daarbij stipte ze haar kennismaking aan met president Antonio Campinos van het Europees Octrooi Bureau (EPO) die haar vertelde het gebouw te mogen ‘gebruiken’ bij bijzondere gelegenheden. De EPO was al sinds de tachtiger jaren gevestigd in Rijswijk. De nieuwbouw met de typische glazen uitstraling stond hier alweer vijf jaar, door de burgemeester benoemd als ‘Parel van Rijswijk’.De burgemeester vertelde de aanwezige collega-bestuurders dat Rijswijk één van de snelst groeiende gemeenten In Nederland is en een huidig inwonertal van ruim 58.000 heeft, woonachtig in totaal 28.000 woningen. Rijswijk kent 4000 bedrijven en heeft acht grote werklocaties. Buiten het EPO zijn de grotere ondernemingen onder meer TUI, KIWA en De Nederlandse Loterij.

Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft, is als algemeen bestuurslid van de MRDH verantwoordelijk voor de ‘Strategische Agenda’ waar de aanwezige burgemeesters hun waardering voor uitspraken. Van Bijsterveldt sprak van een mooie uitvoeringsagenda met heldere concrete doelen, verdeeld over zes aandachtspunten die werden belicht door zes inwoners van enkele gemeenten. Voor Rijswijk was dat Roger Pels, directeur van Cavero, gevestigd in de Plaspoelpolder. Zij vormden de fysieke puzzel die tijdens de vergadering werd gelegd. Pels was verantwoordelijk voor het puzzelstukje ‘vernieuwen van werklocaties’, waarin het organiseren en realiseren van voldoende werklocaties en een goede bereikbaarheid daarvan, op nieuwe of reeds bestaande locaties, was benoemd.De andere vijf puzzelstukjes die het ‘Strategisch Plan’ vormden, waren:

  • investeren in bereikbaarheid
  • stimuleren van een toekomstbestendige economie
  • stimuleren van actieve vormen van mobiliteit
  • versterken van het mobiliteitsnetwerk
  • herstellen van het openbaar vervoer systeem

De puzzelstukjes vormden het motto ‘Met elkaar voor elkaar’. Sommige burgemeesters hebben nog een rondleiding gekregen door het EPO-gebouw.
Na de bijeenkomst werden de aanwezige burgemeesters verblijd met een typische Rijswijkse lekkernij, de ‘truffels van Lentz’.

EPO
Het EPO krijgt jaarlijks 200.000 octrooiaanvragen uit 39 landen uit de Europese Unie en heeft haar hoofdkantoor in München waar 6300 mensen deze aanvragen behandelen. In Rijswijk zijn dat er 3000. De EPO Is een zelfstandig bedrijf dat haar omzet krijgt uit de aanvragen vanuit de (farmaceutische) industrie en van uitvinders. Er is een jaaromzet van 2,5 miljard euro waarvan er 44 miljoen terugvloeit naar de Nederlandse vestiging in Rijswijk. Dit jaar kent de EPO een historische mijlpaal dat groots wordt gevierd. Vijftig jaar geleden werd de European Patent Convention (EPC) opgericht.

Deze artikelen heeft u misschien gemist