Column: Afvalstoffenheffing is de nieuwe melkkoe

In NRC van 13 maart stond een groot artikel over het mislukken van het vooraf goed scheiden van het afval door de burgers….het blijkt dat het keurig vooraf  gescheiden afval door burgers toch in de vervuilende verbrandingsoven komt.

Al die mensen die zakken vol plastic afval apart naar de PMD bakken brengen, hebben het idee dat zij een bijdrage leveren aan een beter milieu. Helaas…omdat het plastic toch te vervuild is met bijvoorbeeld etensresten (men gooit soms een half leeg pak yoghurt weg) en ook omdat er ook zaken tussen zitten die niet gerecycled kunnen worden. Tussen gemeenten en afvalverwerkers is ooit afgesproken dat er maar maximaal 15% vervuiling in mag zitten als het afval wordt aangeboden bij de afvalverwerker. Heeft een vrachtauto met PMD materiaal meer vervuiling dan die 15%, dan gaat heel die lading van die auto met PMD materiaal voor 100% de afvalverbrandingsoven in. De goede bedoelingen van de inzamelaars levert dus geen milieuwinst op. Bovendien kost het de gemeente heel veel geld. Men moet immers niet alleen extra betalen voor die  milieuvervuilende verbranding, maar men ontvangt ook minder geld uit de opbrengst van het wel te recyclebare ingeleverde afval. Kortom een dure grap en de verklaring voor de torenhoge afvalstoffenheffing in veel gemeenten.

En dat herkennen we allemaal in Rijswijk, waar wij als gemeente  de twijfelachtige eer hebben  de hoogste afvalstoffenheffing in Nederland te hebben. Er zijn altijd mensen geweest die gewaarschuwd hebben voor dit mislukken van die zogenaamde voorscheiding, omdat die bij gestapelde woningbouw (flats) zo wie zo niet werkt en laat Rijswijk nu net voor het grootste deel bestaan uit dat soort woningen. Het is destijds toch ingevoerd in Rijswijk ondanks de waarschuwingen van bijvoorbeeld de toenmalige fractievoorzitter van de VVD, Arthur Sterk. Hij sloot zelfs een weddenschap af  voor een goede fles wijn met zijn collega van GroenLinks dat dit een dure grap zou worden voor Rijswijk. Hij heeft nu zijn gelijk gekregen….de fles wijn laat nog op zich wachten.

En daarom zitten wij nu in Rijswijk met de hoogste afvalstoffenheffing van Nederland. Toen de hoogte van deze belasting bij de laatste begrotingsbehandeling werd vastgesteld door de gemeenteraad was de wereld te klein. De heffing was veel te hoog en moest naar beneden worden bijgesteld.  Wat schetste mijn verbazing toen in de laatste vergadering van de gemeenteraad (ForumStad) een lokale partij voorstelde dat de  afvalstoffenheffing maar verhoogd moest worden om het twee keer gratis ophalen van grofvuil thuis mogelijk te maken. Eerst zeggen dat die heffing te hoog is en vervolgens voorstellen om die heffing te verhogen. En dat voor een voorziening die slechts voor een beperkte groep bewoners van belang is en het wegbrengen van het grofvuil naar de milieustraat gratis is. Dit zijn van die dingen waardoor mensen het vertrouwen in de politiek kwijt raken. En dat is niet beter voor Rijswijk: het is gewoon slecht voor Rijswijk.

Coen Sleddering

Deze artikelen heeft u misschien gemist