Dodenherdenking in Rijswijk

Op zaterdag 4 mei is het Dodenherdenking. Naast de Nationale Herdenking op De Dam, worden in heel Nederland op 4 mei lokale herdenkingen georganiseerd. Ook in Rijswijk organiseert de gemeente jaarlijks een Dodenherdenking.

Twee locaties

Deze dag herdenken we in Rijswijk op twee locaties: de Oude Kerk aan de Herenstraat 62B en bij het Monument voor de Gevallenen aan Laan Hofrust. U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de herdenking.

Toespraken

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk zal Jilt Sietsma, inwoner van Rijswijk, een toespraak houden met als titel: “Waar de rechtspraak faalt…”, een persoonlijk verhaal over het Oranjehotel en het Nazi-rechtssysteem. Er is muziek van Babette Zwinkels en de Kinderrechtenambassadeurs dragen zelfgeschreven gedichten voor.

Na de bijeenkomst vertrekt men in stille tocht naar het Monument voor de Gevallenen (Park Hofrust, Laan Hofrust). Daar zal twee minuten stilte gehouden worden, gevolgd door een kranslegging en toespraak van de burgemeester.

Programma

Hieronder vindt u het programma van de Rijswijkse Dodenherdenking. De programmaonderdelen kunnen los van elkaar worden bijgewoond.

TijdOnderdeel
18.45 uurOude Kerk open.
19.15 uur Start herdenkingsbijeenkomst.
19.45 uurVertrek in stille tocht van de Oude Kerk naar het Monument voor de Gevallenen.
19.55 uur Aankomst van de stoet bij het monument, welkomstwoord door de ceremoniemeester. Scouts van Scouting Dorus Rijkers staan bij de vlag.
19.58 uur  Taptoe-signaal door de trompettist van Forum Hadriani.
20.00 uur            Twee minuten stilte.
20.02 uurHoornsignaal gevolgd door het Wilhelmus (1e couplet). Kranslegging door burgemeester Huri Sahin, gevolgd door een toespraak van de burgemeester. Vervolg kranslegging met aansluitend defilé van de aanwezigen.

Krans of bloemen leggen

Als u namens een organisatie een krans of bloemen wilt leggen bij het monument kunt u dit per mail doorgeven aan Tineke Trompert en Emma Boeringa via kabinetszaken@rijswijk.nl

Vrijheidsmaaltijd

Op zondag 5 mei vieren we in heel Nederland Bevrijdingsdag. Dit jaar is er in Rijswijk voor het eerst een Vrijheidsmaaltijd georganiseerd. Ook hiervoor bent u van harte uitgenodigd.

Bron: gemeente Rijswijk

Deze artikelen heeft u misschien gemist