Plannen gemeente Den Haag voor toekomst Scheveningen

Den Haag presenteert deze week een concept toekomstvisie voor Scheveningen. De oudste badplaats van Nederland. Bij de groei van Den Haag – die tot 2040 vooral binnen de bestaande stad zal plaatsvinden – is de betekenis van Scheveningen als plek voor ontspanning, sport- en werkplek meer dan ooit van belang.

Wethouder Saskia Bruines: “Gezond en duurzaam, staan de komende jaren centraal. Het plan omvat concrete en ambitieuze mijlpalen voor een kwaliteitsimpuls, waarbij verschillende beleidsterreinen samenkomen, zoals economie, mobiliteit en veiligheid.” Met de concept toekomstvisie wil de gemeente het beleid rondom Scheveningen vormgeven in dialoog met de inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en andere belanghebbenden. Wethouder Anne Mulder: ”Scheveningen heeft een rijke geschiedenis. Het is niet voor niets de meest bezochte badplaats van Nederland. Om te zorgen dat we Scheveningen ook leefbaar houden, vind ik het belangrijk goed te luisteren naar de inwoners. Daarom wil ik hen betrekken, zodat we samen de uitdagingen aanpakken en komen tot een gedragen plan voor de toekomst.”

Den Haag: Stad aan Zee
In de Haagse bezoekerseconomie gaat jaarlijks circa 2,2 miljard euro om. Waar andere badplaatsen geïsoleerd in de duinen liggen en op zichzelf staan, brengt Scheveningen Den Haag aan zee. Met deze ligging zijn er veel troeven in handen. Denk aan het sportstrand, de visserij, de jachthaven, het dorp en het entertainment rondom de Pier en het Kurhaus. Een kwaliteitsslag van voorzieningen en ruimtelijke inrichting van Scheveningen is het doel, met oog voor de verbinding met het achterland. “Aandachtspunt hierbij is dat de economie van Scheveningen op dit moment sterk op strandtoerisme leunt en daarmee te maken heeft met piekdagen en seizoensafhankelijkheid. De ambitie is om bezoek buiten het hoogseizoen aan te trekken en de economie te verbreden. Alle toekomstige keuzes moeten dus bijdragen aan een gezond en duurzaam Scheveningen-Bad. De auto is op lange termijn dan ook niet meer de vanzelfsprekende keuze voor bezoekers, omdat dit op drukke dagen tot overlast leidt, aldus Bruines”.

Geschiedenis Scheveningen: van vissersdorp naar meest bezochte badplaats van Nederland
In 1818 werd het eerste badhuis – nu bekend als het Kurhaus – geopend. In de jaren daarna profiteerde Scheveningen van de opkomst van het kuurtoerisme en de aandacht voor baden in zee ter voorkoming en bestrijding van kwalen. Vanaf begin jaren ’60 nam de welvaart in Nederland toe en kregen mensen meer tijd voor recreatie. Deze ontwikkeling is sterk van invloed op het karakter van de badplaats. In plaats van een langdurig verblijf aan zee, kiezen toeristen voor een kortere periode. Anne Mulder: “Mede door het openen van de publiekstrekkers zoals het Circustheater, Holland Casino en de Pathé bioscoop is Scheveningen gegroeid naar de meest bezochte badplaats van Nederland. Met ook in de winter, avond en bij slecht weer voldoende vertier.”

Totstandkoming Toekomstvisie
Deze conceptvisie is gebaseerd op bestaand beleid, onderzoeken en een groot aantal gesprekken met stakeholders zoals jongeren, ondernemers en de werkgroep Veilig en Leefbaar Scheveningen. De voorliggende visie is agenderend voor een volgend gemeentelijk bestuur en de gemeenteraad. Bekijk hier het complete concept van de toekomstvisie Scheveningen.

Fotograaf: Martijn Beekman

Deze artikelen heeft u misschien gemist