#Gedraagje: Hagenaars staan op tegen straatintimidatie

Woensdag is de campagne #gedraagje gelanceerd op de boulevard van Scheveningen, een bekende plek waar vrouwen vaak worden lastiggevallen. Sissen, naroepen, aanraken, naast iemand blijven rijden. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat twee op de drie vrouwen tussen de 12 en 25 jaar weleens wordt lastiggevallen op straat. Van de mannen is dat één op de drie. In de nieuwe campagne #gedraagje spreken negen Hagenaars zich uit tegen straatintimidatie.

Straatintimidatie is ongewenst gedrag in de openbare ruimte (op straat, in het openbaar vervoer, in het uitgaansleven of in een openbaar gebouw) waardoor anderen zich onveilig voelen. ‘Hoewel het geen specifiek Haags probleem is en de cijfers nauwelijks afwijken van die van Amsterdam en Utrecht, is dit een onaanvaardbaar hoog percentage. Daar moeten we als stad iets aan doen’, zegt wethouder Arjen Kapteijns (Emancipatie).

Rolmodellen
De Haagse bokser Saïd Bettah, programmamaker DeeDee, rapper/docent UmitC en Claudia Vincken van het Instagramaccount @catcallsofdenhaag spreken de daders rechtstreeks aan. De Hagenaars zijn gefotografeerd op plekken in de stad. Plekken waar zij zelf last hebben gehad van intimiderend gedrag, of waarvan bekend is dat straatintimidatie voorkomt. ‘Een krachtig signaal. Met z’n allen zeggen we NEE tegen straatintimidatie! Iedereen moet zich waar dan ook in Den Haag vrij en veilig kunnen begeven en bewegen. Het is daarom belangrijk dat we hier gezamenlijk blijvend aandacht aan geven’, aldus wethouder Arjen Kapteijns.

De Scheveningse Roos Padmos is ook één van de rolmodellen die meedoet aan de campagne. Roos vraagt al langer aandacht voor het gevoel van onveiligheid die straatintimidatie met zich meebrengt: ‘Het intimiderende gedrag waar vrouwen bijvoorbeeld op Scheveningen mee te maken hebben is onacceptabel. Tegen die mannen wil ik zeggen: de straat is niet van jou. Mooi dat we dit geluid kunnen laten horen!‘ De Haagse UmitC, voorheen jongerenwerker, nu docent zegt ‘Mijn portret is samen met mijn 5-jarige zoon. Op die manier wil ik laten zien hoe belangrijk de opvoeding thuis is. Teach your sons!‘ Imani doet mee omdat ze het belangrijk vindt dat mensen worden gerespecteerd zoals ze zijn. En de Haagse Claudia wil met de boodschap ‘Ik ben je schatje niet’ duidelijk maken dat ze zo niet aangesproken wil worden.

Workshops en trainingen
Deze zomer start de organisatie Sex Matters met het geven van workshops en trainingen aan personeel van strandtenten. Julienne Beijer (projectleider sociale veiligheid van Sex Matters): ‘Het belangrijkste is het personeel: zij kunnen als team veel zien en kunnen met kleine interventies het goede voorbeeld geven waardoor bezoekers zich veiliger voelen. Daarnaast kan het team voelsprieten ontwikkelen om ongewenste situaties aan te pakken voordat deze uit de hand lopen.

Online training voor inwoners en straatintimidatie melden
Alle inwoners kunnen de korte online training Stand Up volgen. Wat kan je doen als je slachtoffer bent van straatintimidatie. En hoe kan je ingrijpen als je het ziet gebeuren? In Scheveningen kan melding worden gemaakt van straatintimidatie via Scheveningenmeldt.nl. Meldingen kunnen belangrijke informatie geven bij het verder vormen van beleid tegen straatintimidatie en voor de inrichting van de openbare ruimte.

Meer informatie

Deze artikelen heeft u misschien gemist