Raadslid Ed Braam: “Wet subsidie lokale politiek eerste stap goede richting op”

Met het invoeren van de Wet op de politieke partijen moet er een einde komen aan de ‘oneerlijke’ strijd tussen landelijke en politieke partijen. Met een bedrag van ruim acht miljoen euro wil het kabinet de lokale politiek subsidiëren. En dat werd hoog nodig vinden de lokalo’s die van mening zijn dat hun concurrenten, de afdelingen van landelijke partijen, al jaren mee profiteren van de rijkssubsidies van de moederpartij.

Spaarpot

Tot op de dag van vandaag komen alleen landelijke partijen in aanmerking voor overheidssteun. Indirect profiteren hun lokale afdelingen daarvan. Onafhankelijke lokale partijen moeten hun verkiezingscampagnes volledig uit eigen zak betalen. Ed Braam, gemeenteraadslid namens Beter voor Rijswijk: “In de afgelopen twintig jaar hebben verschillende partijen geprobeerd de landelijke politiek duidelijk te maken dat er sprake was van een oneerlijk speelveld. Landelijke partijen krijgen miljoenen aan subsidies. Om enigszins deze oneerlijke situatie weg te nemen, hebben veel lokale partijen een eigen spaarpot gemaakt. In die spaarpot wordt per raadslid vijftig tot honderd euro gestort. Daarmee konden met regelmaat de kiezers worden bereikt, daarmee kon ook rondom de verkiezingen een redelijke campagne op poten worden gezet. Desondanks bleef het een gevecht tegen de landelijke partijen die zonder dat de belastingbetaler dit in de gaten had, hun verkiezingskas hadden verdubbeld. Deze partijen grepen iedere kans om landelijk, regionaal en lokaal reclame op radio en tv en in de dagbladen in te kopen. Ook de grote kopstukken werden gebruikt om lokaal te kunnen scoren”.

Belastinggeld

In Rijswijk zijn veertien van de 31 zetels in de gemeenteraad voor vier lokale partijen, Rijswijks Belang, Wij Rijswijk, Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid en Beter voor Rijswijk. Rijswijk behoort tot de gemeenten waar veel kiezers de lokale partijen omarmen, 45 procent ten opzichte van 36 procent gemiddeld in de gemeenteraden in de rest van ons land. Braam: “Met deze nieuwe wet krijgen lokale politieke partijen eindelijk een status en voor het eerst subsidie. Toch zit er een vreemde smaak aan deze nieuwe wet. De landelijke partijen die ook lokaal actief zijn kunnen ook een greep doen in de kas, naast de landelijke subsidie die ze al ontvangen. Daarmee wordt de verdeelsleutel wel erg groot en de subsidie per partij beperkt. Beter voor Rijswijk ziet deze regeling als een eerste stap de goede richting op en rekent erop dat op termijn er een verbeterde en eerlijkere regeling zal komen”. Of zijn partij gebruik gaat maken van deze nieuwe regeling? Braam, nestor in de lokale Rijswijkse politiek: “Waarschijnlijk niet, want het gaat wel om belastinggeld. Beter voor Rijswijk blijft de komende jaren de eigen spaarpot vullen, zodat de belastingbetaler niet onnodig wordt belast”.

Giften

Ook Marc Weterings, met Rijswijks Belang met vier fractieleden vertegenwoordigd in de Rijswijkse raad, is blij met de invoering van de nieuwe wet. Weterings: “Het werd tijd, het viel al niet uit te leggen. Ik moet de uitwerking nog zien, maar nu kunnen we iets eerlijker concurreren met de landelijke partijen die al jaren stromen geld vanuit het Rijk krijgen”.


Als de Wet op de politieke partijen volgend jaar wordt aangenomen zijn de lokale politieke partijen verplicht giften met een waarde boven de vijftig euro voortaan te registreren. Giften van meer dan twee honderd euro moeten niet alleen worden geregistreerd maar ook openbaar worden gemaakt. Bij donaties boven de twee duizend euro hebben partijen in de raad straks een meldplicht bij giften boven de twee duizend euro. Weterings: “Die meldplicht is voor ons geen probleem, de eerste donateur boven de twee duizend euro moet zich nog melden bij ons, maar is van harte welkom”.

Tekst: Peter Petit

Deze artikelen heeft u misschien gemist