Zuid-Holland twijfelt of het aan opdracht extra azc’s kan voldoen

Het voormalig asielzoekerscentrum aan de Lange Kleiweg, Rijswijk

Jaap Smit, de Zuid-Hollandse commissaris van de koning, zegt te twijfelen of het Zuid-Holland gaat lukken om binnen een jaar de 16.754 extra opvangplekken voor asielzoekers te realiseren.
“Het meest dichtbevolkte gebied krijgt een enorme opgave”, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. “En het is echt de vraag of dit gaat lukken.” Onlangs werd het AZC in Rijswijk ontmanteld en wordt snel klaargemaakt voor het flexwonen aldaar. De asielzoekers zijn elders opgevangen.

De NOS meldt verder dat staatssecretaris Van der Burg (Asiel) en minister De Jonge (Volkshuisvesting) bekend maakten dat in de aanloop naar een nieuwe spreidingswet, provincies meer langdurige opvangplekken moeten hebben voor asielzoekers. Dat gaat dus niet om tijdelijke locaties zoals sporthallen in gemeenten waarin een half jaar lang asielzoekers worden opgevangen, maar om asielzoekerscentra voor meerdere jaren.

“Het aantal asielzoekers dat opgevangen moet worden, werd onder meer afgemeten aan het aantal inwoners. Dat heeft als gevolg dat de dichtstbevolkte provincies Zuid-Holland en Noord-Holland vele extra opvangplekken moeten realiseren, terwijl een provincie als Groningen vrijwel geen nieuwe langdurige plekken erbij hoeft te krijgen”, aldus de NOS.

Bron: NOS

Deze artikelen heeft u misschien gemist