Gemeenteraad Rijswijk stemt in met Economische Visie ‘Rijswijk Onderneemt’

De gemeenteraad van Rijswijk heeft tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag de nieuwe economische visie ‘Rijswijk Onderneemt’ aangenomen. Van de 27 aanwezige raadsleden stemden 24 voor, drie leden van Wij Rijswijk stemden tegen. In deze visie beschrijft het Rijswijks college hoe het denkt tot 2030 vorm te geven aan de economie in Rijswijk.

Het grootste deel van de partijen in de raad uitten hun tevredenheid over de visie met betrekking tot het behouden en bouwen van een sterke Rijswijkse economie. Woordvoerder Menno van Enk van oppositiepartij CDA sprak van een ‘interessante analyse’, maar vroeg tegelijkertijd aan het college wel nog eens extra aandacht te schenken aan schoolverlaters die niet in het bezit zijn van een diploma en voor wie in het maatschappelijk leven geen of weinig werkgelegenheid is, in tegenstelling tot schoolverlaters met een MBO diploma, voor wie, volgens de fractievoorzitter van het Rijswijkse CDA, juist wel veel werkgelegenheid is.

Laagdrempelig
Erik van der Veer, woordvoerder namens de PvdA Rijswijk vroeg het college ook nog eens om aandacht voor de groep inwoners met laagdrempelige arbeid. “Vaak een vergeten groep”, aldus Van der Veer.
Udo Oele (VVD): “Wij praten eigenlijk al vanaf 2020 over dit onderwerp. De door het college gepresenteerde visie is een visie waar wij op kunnen bouwen, een mooie visie en een mooi geschreven stuk”.

Woordvoerder Mohamed El Majjaoui van de Partij voor Gelijkheid en Gerechtvaardigheid: “Deze visie is slechts een stip op de horizon, de invulling komt later”.

Danny van Dam, woordvoerder van WIJ Rijswijk had als één van de weinige sprekers wel kritiek. Hij zei de doelstelling van de gemeente niet terug te kunnen vinden in de visie en bovendien mist hij waar de gemeente precies naar toe wil. Van Dam: “Ondernemers weten niet waar ze aan toe zijn.”

Een door D66, Beter voor Rijswijk, PvdA, Rijswijks Belang, CU en VVD ingediend voorstel tot wijziging van sommige onderdelen van de tekst (amendement) in de visie werd door de raad aangenomen, een tweede amendement van D66, Groen Links, CU en PvdA met betrekking Welzijn en duurzaamheid voorop in Rijswijk haalde niet genoeg stemmen.

Krachtig
Ook verantwoordelijk wethouder Werner van Damme (Economische Zaken) toonde zich blij met de nieuwe economische visie. Volgens de VVD-er wordt met deze visie gebouwd aan een nog sterkere economie in Rijswijk. “Rijswijk heeft een goed vestigingsklimaat met een centrale en goed bereikbare ligging in de regio. Dat zorgt ervoor dat Rijswijk al een krachtig bedrijfsleven heeft, maar ook dat er voldoende ruimte is voor meer bedrijven.”

Deze artikelen heeft u misschien gemist