Merel van Rooy op kandidatenlijst Provinciale Staten voor PvdA

De Provinciale Staten verkiezingen zijn op woensdag 15 maart. Verschillende Provinciale Staten (PS-) kandidaten komen uit Rijswijk. In deel 3 van deze serie komt PvdA’-bestuurslid (ook voormalig campagneleider in Rijswijk voor de gemeenteverkiezingen) Merel van Rooy aan het woord.

Jij staat op de lijst van de PvdA op een niet verkiesbare plek. Wat is jouw rol?
Merel: “Ik ben de schakel tussen Rijswijk en de fractie en andersom. We hebben een prachtig PvdA-team staan, die ik van harte ondersteun.”

Hoe belangrijk vind jij de PS verkiezingen en wat doe je om deze onder de aandacht te brengen?
“De PS-verkiezingen zijn heel belangrijk, mijn belangrijkste boodschap is dus: stem! Met één keer naar het stembureau, heb je drie keer invloed: op het waterschap, op de Provincie en op de Eerste Kamer. In de Eerste Kamer werken we samen met GroenLinks, daar kunnen we de grootste worden en zo echt tegenwicht bieden aan doorgeslagen rechts beleid. De Provincie gaat over onze directe leefomgeving: waar kan gebouwd worden, waar komt er groen en natuur, en hoe zijn de OV-verbindingen? De PvdA is voor betaalbare, sociale huur woningen, veel groen en natuur en ruim baan voor betaalbaar OV, fietsers en wandelaars.”

Is er een soort samenwerking met GroenLinks?
“Er is geen officiële samenwerking in de Provincie Zuid-Holland, maar we zoeken elkaar wel vaak op omdat we in veel afwegingen hetzelfde staan.”

Welke onderwerpen vind je urgent in Zuid-Holland?
“We hebben in Zuid-Holland veel ruimte, maar ook veel mensen en wensen: we willen natuur, parkeren, vervoer, recreëren en wonen. Het is aan de provincie daar een goede balans in te vinden. Wat de PvdA betreft gaat samen boven het individu: liever een park waar we samen van genieten boven ruimte voor villa’s.

Hoe goed ken je Zuid-Holland?
“Zuid-Holland is een grote, diverse provincie. Ik woon al jaren met veel plezier in Rijswijk, en heb daarvoor in Den Haag gewoond. Ik ben bestuurslid van de Rijswijkse PvdA-afdeling en we hebben veel contact met andere Zuid-Hollandse afdelingen. Op die manier ben ik op de hoogte van veel vraagstukken in de Provincie.”

Hoe zie jij de toekomst in de Provincie?
“Een provincie met veel ruimte voor de natuur, ook in de steden, waar we snel, betrouwbaar en betaalbaar OV hebben en waar je betaalbaar kunt wonen. En met levendige bibliotheken, buurthuizen, sportclubs en zwembaden zodat we elkaar kunnen ontmoeten en naar elkaar om kunnen kijken.”

Wat voor belangrijke beslissingen kan de Provincie nemen?
“De provincie heeft een rol in de beslissing of de Beatrixlaan ondertunneld wordt. We hebben daar in Rijswijk geld voor gereserveerd, omdat al die auto’s door Rijswijk heen de lucht vervuilen en het verkeer niet goed loopt. Bovendien kunnen we in vrijgekomen ruimte woningen bouwen. De provincie kan ook geld ter beschikking stellen voor bibliotheken en buurthuizen en sportclubs, zo belangrijk voor een gemeenschap als die van Rijswijk! De provincie beslist tenslotte over bestemmingsplannen: mogen er ergens woningen komen en worden dat villa’s of betaalbare woningen? Het is een samenspel met de gemeente en het Rijk, maar de provincie heeft daar een belangrijke rol in.”

Wil je verder nog wat kwijt?
“Ga stemmen 15 maart! En leuk als je op mij stemt als Rijswijkse. (met knipoog) Zuid-Holland eerlijk, groen en mooi? Stem Merel van Rooy! (PvdA Zuid-Holland plek 32).”

Deze artikelen heeft u misschien gemist