Speel-O-Theek en KrijgdeKleertjesRijswijk zoeken nieuwe ruimte

De Speel-O-Theek en KrijgdeKleertjesRijswijk zijn tijdelijk gehuisvest in Studio Welzijn aan de Admiraal Helfrichsingel in Rijswijk. De Studio moet per 1 september 2023 leeg opgeleverd worden om in 2024 plaats te maken voor bouwwerkzaamheden. Dit betekent een einde voor meerdere initiatieven voor en door buurtbewoners in de Studio en geldt dus ook voor de Speel-O-Theek en KrijgdekleertjesRijswijk. Met klem vragen beide initiatieven aandacht voor het mogelijk ter ziele gaan van en hulp voor een doorstart van deze goed bezochte projecten.

Wat is een Speel-O-Theek?
Bij de Speel-O-Theek is het mogelijk om speelgoed en spelmateriaal tegen een geringe vergoeding op basis van abonnement te lenen. Er is speelmateriaal voor zowel binnen als buiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar, aangevuld met een ruime keuze aan gezelschapsspellen en puzzels voor alle leeftijden. Een project als een Speel-O-Theek is van belang omdat spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen, zowel op sociaal en motorisch gebied biedt.

Wat is Krijgdekleertjes?
Duurzaam, handig en voordeliger kinderen in het nieuw steken en je eigen kasten legen is de gedachte achter KrijgdeKleertjes. De ruilpunten zijn een initiatief van Stichting ProRuil, een landelijke non-profit organisatie opgezet in 2012. De website www.krijgdekleertjes.nl is dé plaats om als ouders onderling kinderspullen te ruilen. Inmiddels ruilen er steeds meer mensen uit heel Nederland via de site én/of bij de lokale ruilpunten.

Deze twee projecten dreigen verloren te gaan omdat er na 1 september 2023 geen ruimte beschikbaar is. Een toevoeging is dat veel gemeentes in Nederland wel een of meer Speel-o-theken/Krijgdekleertjes hebben en bijna iedere gemeente ruimte hiervoor beschikbaar stelt.

Voor de Speel-O-Theek als Krijgdekleertjes is men op zoek naar vervangende/alternatieve ruimte. Bij voorkeur bij elkaar omdat beide projecten hetzelfde doel nastreven. Een ruimte die gemakkelijk toegankelijk is, beschikt over voorzieningen als een toilet en klein keukentje om koffie/thee te zetten. Aangezien beide projecten gedragen wordt door vrijwilligers en financiën slechts ontstaan door giften (KrijgdeKleertjes) of abonnement (Speel-O-Theek) is sponsoring voor kosten als huur en energie van belang.

Het verzoek luidt dan ook: huisvesting beschikbaar stellen voor beide ondernemingen en eventueel subsidie voor de aanschaf van inrichting. Zowel de Speel-O-Theek als KrijgdeKleertjesRijswijk wordt vrijwillig en met enthousiasme door hen gedragen.

Deze artikelen heeft u misschien gemist