Oudere Rijswijker slachtoffer van internetoplichter

Een oudere man uit Rijswijk is het slachtoffer geworden van een internetoplichter waardoor hij een flink geldbedrag van zijn rekening gehaald zag worden. Dat meldt Omroep West op haar website. De verdachte, een 26-jarige man uit Diemen, wordt aan zeker acht oplichtingszaken gekoppeld.

De oplichter deed zich onder meer bij de oudere man uit Rijswijk voor als bankmedewerker en wist de telefonisch de man te overtuigen om zijn bankrekening digitaal over te nemen. Ook liet hij zijn bankpas en pincode ophalen.

De politie wist hem op heterdaad aan te houden, waarna zijn woning van is doorzocht. Bij de acht gevallen van oplichting ging het om een buit van in totaal meer dan 40.000 euro. De politie houdt er rekening mee dat de man bij nog meer zaken betrokken is.

Vanuit zijn huis runde de Tilburger een soort crimineel call center dat de politie afgelopen september aantrof. Met zeven telefoons en drie operators, alles gericht op het oplichten van kwetsbare ouderen. Vrijdag 17 maart moesten de verdachten – een 31-jarige Tilburgse, een 26-jarige Bosschenaar en een 25-jarige Papendrechter – voor de rechter verschijnen. Het OM eiste celstraffen tot 21 maanden cel.

Het onderzoek ging van start toen een oudere dame uit Pijnacker in augustus 2022 aangifte deed van oplichting en diefstal van haar sieraden. Zij was gebeld door iemand die zich voorstelde als bankmedewerker. Die vertelde over een verhuizing waardoor hij haar om haar gegevens, banktegoed en pincode moest vragen.

De man gaf het slachtoffer ook een code. Hij zou een andere bankmedewerker sturen om haar pinpas op te halen. Die zou zich met de code identificeren. Ook vroeg hij haar om aan die persoon haar sieraden mee te geven. Die zouden zogenaamd in een bankkluis worden opgeborgen.

Deze artikelen heeft u misschien gemist