Toets Longfonds maakt duidelijk: kwaliteit lucht in Rijswijk ongezond

De luchtkwaliteit in Rijswijk is matig of onvoldoende. Dat blijkt uit de door de redactie uitgevoerde Gezonde Lucht Check van het Longfonds. Omdat tijdstip van de dag, temperatuur en windsterkte invloed hebben op de luchtkwaliteit, hebben wij de longcheck op verschillende dagen en verschillende tijden uitgevoerd. Welke postcode en huisnummer in Rijswijk we ook hebben ingevuld, op geen enkel adres toonde de check aan dat de lucht daar gezond is.

Voor deze longcheck geldt: hoe hoger het cijfer, hoe viezer de lucht. Werden tijdens ochtenden uitgevoerde toetsingen nog waardes met een cijfer van een 3 gehaald, hoe later op de dag stegen deze waardes naar een cijfer met een 4. Is het cijfer hoger dan een 3 dan is de luchtkwaliteit matig of onvoldoende. Hoe viezer de lucht, hoe hoger het cijfer. Mensen die vaak ongezonde lucht inademen lopen een groter risico ziek te worden. Ieder mens haalt iedere vier seconde adem, meer dan 20.000 keer per dag. Voor de longen is het belangrijk om gezonde lucht in te ademen, maar helaas is op vele plekken, en dus ook bij ons in Rijswijk, de lucht ongezond.

Duurzaam
Met een 4.9 scoorde de Strijplaan op de maandagmiddag uitgevoerde check van het Longfonds de hoogste, negatieve, score, een dag later bedroeg deze waarde in de ochtend 3,9, nog steeds matig. Rijswijk Buiten dan, de duurzame nieuwe woonwijk in onze gemeente, ook daar is de kwaliteit van de lucht matig met een 4,2. Het Generaal Eisenhowerplein wellicht? Goed voor 4,6 evenals de Prins Willem Alexander Promenade en Wilhelminapark, de Beatrixlaan en de Generaal Spoorlaan, dus matige kwaliteit van de lucht.

Het resultaat ‘goed’ kwamen wij tijdens onze check niet tegen, maar voor de goede orde, het gaat hier om fluctuerende cijfers, dagkoersen, die van dag tot dag zouden kunnen verschillen. Maar hoe dan ook blijft de conclusie dat de kwaliteit van de lucht in Rijswijk matig is, recht overeind.

Deze artikelen heeft u misschien gemist