Start Fietsverkeersexamen voor leerlingen in Rijswijk

Dinsdag is het fietsverkeersexamen in Rijswijk van start gegaan voor de leerlingen van groep 7. Jaarlijks organiseert de Gemeente Rijswijk het fietsverkeersexamen in samenwerking met de basisscholen, Veilig Verkeer Nederland, en Haaglanden Beweegt.

Bij de start…….

De start van de route was bij Stichting Welzijn Rijswijk in wijkcentrum Stervoorde. De leerlingen werden bij de start ‘getrakteerd’ op regen, maar dat deerden de jongens en meisjes totaal niet. Je zag uiterste concentratie bij de scholieren en de wil om het examen zo goed mogelijk af te leggen. De kracht is ook dat er een goede samenwerking is te zien tussen de gemeente en Haaglanden Beweegt, maar niet te vergeten de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. En dan krijg je te horen dat daar iemand tussen zit die bij VVN al 31 jaar actief is. Over passie gesproken…

Fietsers zijn kwetsbare weggebruikers

Wethouder Gijs van Malsen staat bekend als iemand die alles op de fiets doet, en ook nu trotseerde de wethouder het slechte weer door met de fiets te arriveren bij Stervoorde. “Fietsers zijn een van de kwetsbaarste weggebruikers die er zijn, het wordt steeds drukker op de weg

en fietsers zijn daar vaak de dupe van. De gemeente heeft een nieuw fietsplan vastgesteld, waarin we de komende jaren allerlei maatregelen gaan nemen om de fietsveiligheid van de Rijswijkers en de mensen die door Rijswijk fietsen te verbeteren en laten we vooral niet vergeten dat fietsen  gezond is”, aldus de wethouder.

Fietsexamen wethouder

“Dat kan ik mij nog wel herinneren, alhoewel ik niet alles meer weet, maar ik vond het ontzettend spannend. Mijn moeder zat in de jury en ik weet nog dat al die posten met die juryleden vond ik wel prima, maar die waar mijn moeder zat, vond ik het allerspannendst. Daar had ik mij de hele route al over op zitten vreten Ik fietste omhoog, een bult op en ik keek pal in de zon, dus ik kon eigenlijk helemaal niet zien waar ik heen fietste. Ik kwam wiebelend met de fiets langs mijn moeder. Mijn moeder zei later dat een vriendin had gezegd: ‘is dat nou jouw zoon?’ Die moet maar eens terugkomen voor herexamen, die kwam zo waggelend en wiebelend aanzetten”, zei de wethouder.  



Er kon ook bij dit examen weer een beroep worden gedaan op de juryleden, net als destijds de moeder van Gijs van Malsen. Mooi om zulke verhalen juist door te vertellen…..

Op 18 april is er voor de andere leerlingen in Rijswijk het fietsexamen. De start is bij de Rijswijkse Schouwburg.

Tekst en foto’s: René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist