“Rijswijks College en raad maken echt werk van intensieve aanpak van armoede”

“Op 21 maart stond het Actieplan Armoedebestrijding+ van onze wethouder Gijs van Malsen op de raadsagenda. Op initiatief van onze fractie is vorig jaar bij het Kaderdebat bijna 700.000 ! Euro (bespaard uit TONK-middelen voor Coronasteun) gereserveerd voor een armoedeaanpak.” Dat zegt fractievoorzitter Wil van Nunen op de website van de PvdA Rijswijk. “Het is weliswaar eenmalig of incidenteel geld maar het is ook een mooie opmaat naar plannen die de wethouder nog uitwerkt in Q4 voor een integrale armoedeaanpak.”

“De fractie is trots dat het gepresenteerde Actieplan unaniem door de raad is goedgekeurd. Een mooi debat zowel in het forum als in de raad zelf gaf de betrokkenheid van alle partijen op dit thema aan. Met enkele amendementen over een toetsingskader en meer aandacht voor armoede onder middeninkomens ziet het plan er nu nog beter uit. Er is aan de voorzijde goed werk verricht door Gijs en zijn ambtenaren. We zetten een stap in de richting van een nieuwe brede visie op armoedebestrijding, conform ook de ambities in het coalitieakkoord.”

Nieuw
“Echt nieuw in het Actieplan is de instelling van een klankbordgroep voor deelnemers, die armoede iedere dag aan den lijve ondervinden. De groep zal ongetwijfeld zelf een pakkender naam bedenken dan ‘klankbordgroep armoedebestrijding.’ In het recente verleden zijn er vaker gemeentelijke sessies over armoede georganiseerd met ook signalen uit de doelgroep zelf. Nieuw is dat we inwoners nu ook over een langere periode (2 jaar) aan het woord laten en suggesties voor verbeteringen in beleid en uitvoering echt serieus nemen. Er is 200.000 euro gereserveerd voor de klankbordgroep en voor de uitvoering van door deelnemers ingediende plannen in 2 jaar. En er staat zeer terecht een passende vergoeding voor de deelnemers tegenover. Het begint bij praten over goede ideeën en wat zou kunnen werken maar daarna moet er vooral ook worden uitgevoerd en weer getoetst.”

“Kortom, er ligt een mooi Actieplan+ als eerste fundament voor een bredere armoedeaanpak waarbij bv. ook onderwijs, huisvesting en integraal werken in de wijk een plek krijgen. En dan wordt zeker ook de voor dit debat voorbereide motie van D66, PvdA en GL om een gratis lunch op scholen aan te bieden weer actueel. Die motie is afgelopen dinsdag uiteindelijk niet ingediend; we wachten eerst nog de peiling af welke Rijswijkse scholen hier behoefte aan hebben. Voor nu, aan de slag voor een sociaal en eerlijk Rijswijk met gelijke kansen voor iedereen”, aldus Wil van Nunen.

Deze artikelen heeft u misschien gemist