Door Catharina’s bril

In mijn derde column vertel ik u graag over mijn bezoek aan “het best bewaarde geheim van Rijswijk” en dan heb ik het over het Museum Bescherming Bevolking (MBB). Waarom bracht ik juist 7 mei een bezoek aan het MBB? Welnu, dat heeft alles te maken met de Haagse Vrijheidsweken (HVW). De HVW is de overkoepelende titel van een serie activiteiten over onderwerpen rond vrijheid, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde en in opdracht van de R.G. Ruijs Stichting, heb ik van 2016 t/m 2022 hiervoor het programma gecoördineerd. Jaarlijks staan in de periode medio april tot en met 10 mei ruim 100 activiteiten, uitgevoerd door ca. 40 deelnemende organisaties, op het programma. U kunt daarbij denken aan debatten, wandelingen, rondvaarten en tentoonstellingen tot films, lezingen, theater en concerten. Het was altijd mijn gewoonte om als programmacoördinator zèlf ook altijd een aantal activiteiten te bezoeken (w.o. verschillende bunkercomplexen in Den Haag) en tot mijn grote verrassing zag ik, dat dit jaar het MBB in het programma stond opgenomen. Dat was voor het eerst en kende ik ook nog niet. Toen ik vervolgens contact opnam met Riko van der Stap om te vragen of ik mijn column voor In Rijswijk over het MBB zou kunnen schrijven, reageerde hij meteen heel enthousiast en nodigde hij mij uit voor een rondleiding. 

“Het MBB is de organisatie die het erfgoed van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking verzamelt, conserveert en presenteert. Sinds 1-2015 valt het MBB onder het Nationaal Veiligheidsinstituut (NVI). Het NVI is het platform voor historisch erfgoed dat betrekking heeft op veiligheid en hulpverlening in Nederland. MBB / Bunkercomplex Overvoorde is één van de bezoekerslocaties. Een uniek complex waar de 2e Wereldoorlog en Koude Oorlog elkaar ontmoeten. In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde. Een unieke en zeer bijzondere locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed maakt qua beleving zelfs de vergelijking met de ‘War rooms’ van Sir Winston Churchill. 

De commandopost in Rijswijk vindt zijn oorsprong bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op de locatie zijn diverse Duitse bouwwerken gebouwd waaronder ook een afluister- en radiopost ten bate van de Luftwaffe. Deze heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het afluisteren van geallieerde radioberichten en het verzorgen van het Duitse berichtenverkeer. Na de Tweede Wereldoorlog werd het complex in hergebruik genomen door de Bescherming Bevolking en zo ontstond de commandopost en het opleiding en trainingscentrum voor de B.B. 

De locatie Overvoorde in Rijswijk bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een praktijk oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele B.B.-ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is volledig ingericht als operationele commandopost voor de B.B. Ook is er een klein maar gedetailleerd ingericht museum op de locatie, waar u een beeld krijgt van de taken van de B.B. Van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking ziet u een selectie van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Daarnaast ziet u de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ziet u ook welke gevolgen een kernwapenaanval zou hebben gehad.” (Bron: Museum Bescherming Bevolking)

Tijdens de Haagse Vrijheidsweken opende het complex op zondag 7 mei haar deuren voor 133 (!) bezoekers. Speciaal voor deze dag leende het Louwman Museum ook twee heel bijzondere voertuigen uit: een amfibie voertuig van het Duitse leger uit de periode 1941-1945 en een Zündapp motorfiets met zijspan uit 1940. Verder werden gedurende deze dag ook korte lezingen gegeven over de geheime codeermachine ‘Enigma’. (Zie voor meer info: Bunkercomplex Park Overvoorde | Bevrijdingsfestival (bevrijdingsfestivaldenhaag.nl))

Zoals zoveel culturele (erfgoed)organisatie drijft ook dit museum op enthousiaste vrijwilligers (25). Als u interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog e/o Koude Oorlog en een leuke en uitdagende vrijetijdsbesteding op een heel bijzondere locatie in Rijswijk zoekt, het MBB zoekt versterking! Zie voor meer info: Museum Bescherming Bevolking – Vacatures

Catharina Abels


Deze artikelen heeft u misschien gemist