Hoe is het eigenlijk met Remi Hompe?

Heb jij ook wel eens zoiets van: hoe zou het met die man of vrouw zijn? Het zijn de mensen die wat betekend hebben voor Rijswijk en daarbuiten, maar ook nog wel een bijdrage leveren zonder het te weten.

Wij zoeken ze op in de rubriek: ‘Hoe is het eigenlijk met……….’ Weet je ook iemand waarvan je graag zou willen weten hoe het met diegene eigenlijk gaat, laat het dan de redactie weten op redactie@inrijswijk.com of op Facebook. Ditmaal wordt Remi Hompe, ooit actief in de Rijswijkse politiek en nu directeur van ‘Binnenklimaat Nederland’

Je was al op jonge leeftijd actief als politicus in Rijswijk? Waarom de politiek?

Remi: ”Ik ben een geboren en getogen Rijswijker en ik voel me dus erg verbonden aan Rijswijk en wilde iets betekenen voor mij stad. Ik vond politiek erg interessant maar ik had geen echt politieke ambities. Via een relatie ben ik in contact gekomen met Onafhankelijk Rijswijk, dat was een lokale partij met een pragmatische blik op de samenleving en dat sprak mij wel aan. Na enkele gespreken heb ik toen besloten om op de lijst komen te staan.  Ik stond toen op plek 12 en we haalden toen 8 zetels maar door voorkeurstemmen ben ik toen in de raad gekomen. Ik was toen pas 21 jaar oud en studeerde toen nog op de Haagse Hogeschool, dus erg jong. In 2010 wederom met voorkeurstemmen in de Raad gekomen en in 2011 fractievoorzitter geworden.”

Ook nog fractievoorzitter van Onafhankelijk Rijswijk geweest. Hoe kijk je terug op die tijd?

“Het was een zeer afwisselende periode met hoogte- en dieptepunten. Het leukste in die periode was om de benoemingsperiode te leiden van de nieuwe burgemeester van Rijswijk. Je kreeg toen verschillende kandidaten over de vloer en uiteindelijk hebben we toen Michel Bezuijen  voorgedragen als burgemeesterskandidaat voor Rijswijk. Later is Michel burgemeester van Zoetermeer geworden, dus dat zegt al genoeg dat we toen een goede burgemeester hadden gevonden voor Rijswijk.”

Wat is de oorzaak dat het bergafwaarts is gegaan met de partij die ooit de grootste was in Rijswijk?

“Dat had wisselende oorzaken. Ten eerste moet je een organisatie of partij blijven vernieuwen met nieuwe mensen en dan tijdig het stokje overgeven aan de nieuwe generatie en dat is niet tijdig gebeurd bij Onafhankelijk Rijswijk. Daarnaast is het nooit goed als je problemen hebt binnen je partij en dat wordt vervolgens in de media breed uitgemeten. Dan is het logisch dat burgers niet meer op je willen gaan stemmen.”

Je bent directeur van binnenklimaat Nederland, wat is dit voor bedrijf?
“Binnenklimaat Nederland is een branchevereniging met fabrikanten en dienstverleners op Binnenklimaattechnologie ( ventilatie, luchtbehandeling en klimaatbeheersing). We vertegenwoordigen meer dan een paar miljard euro op de Nederlandse markt. Ik ben eindverantwoordelijk voor strategie, beleid, belangenbehartiging en partnership. Ik ben gesprekspartner voor de overheid en ik voer daarnaast ook gesprekken met verschillende Tweede Kamerleden. We praten met iedereen en we sluiten niemand uit. De aflopen jaren mooie resultaten geboekt waaronder dat ventilatie een onderdeel is geworden van corona aanpak als 4e maatregel en dat co2 meters verplicht werden op scholen. Ik ben dan ook zeer trots op deze resultaten. Daarnaast zijn we ook internationaal bezig binnen Europa voor wat betreft wet- en regelgeving in Europa in kader van het klimaatakkoord. Toevallig hebben we deze week een top in Rotterdam en ik ben dan ook gastheer en voorzitter van deze bijeenkomst.“


Jij zegt in een interview dat binnenklimaat nog niet genoeg in de mindset zit van mensen, waarom niet eigenlijk?
“We zijn als mensen heel bezig met ons gezondheid zoals gezonde voeding en sporten maar wat mensen vergeten is dat lucht je eerst voeding/levensbehoefte is. We zitten 90% van ons tijd binnen en een derde van onze tijd zijn wij aan het slapen, dus gezond en schoon binnenklimaat is essentieel voor je gezondheid en vitaliteit. Ondanks de corona pandemie waar ventilatie ineens belangrijk werd is nog onvoldoende bewustzijn wat voor impact ventilatie heeft op je gezondheid. Daarom hebben wij een platform Gezond Binnen opgezet om meer bewustzijn hierover te creëren. Naast bewustzijn willen we ook handelingsperspectief bieden om je binnenklimaat te verbeteren, dat zijn kleine dingetjes maar ook grote stappen zoals het binnenklimaatlabel waarmee je een gezond gebouw kan realiseren. In de toekomst zal een gezond binnenklimaat het belangrijkste aspect worden in een gebouw en niet energie waar de overheid nu volop mee bezig is in het kader van de energietransitie. Leuk om je huis te isoleren, maar isoleren betekent ventileren. Als we dit niet goed hand in hand samen laten gaan dan krijgen  we binnen paar jaar ernstige gezondheidsklachten in woningen. We proberen nu de energietransitie van de overheid op dit punt bij te sturen.”

Wat ben jij voor directeur?
“Ik ben een verbinder en teamplayer. Het goed laten functioneren van een organisatie kan alleen als een directeur ook goeie mensen om zich heen heeft verzameld die complementair aan elkaar zijn. Ik leg veel van de verantwoordelijkheden bij mijn manager neer en we nemen samen besluiten over zaken die spelen binnen de organisatie. in 2021 hebben we als Binnenklimaat Nederland een prijs gewonnen als de meeste innovatieve vereniging van Nederland. In Nederland heb je ongeveer 65.000 verenigingen en stichtingen, dus dit  was voor mij en het team een mooie erkenning dat we goed bezig zijn.”

Nooit meer in de politiek?
“Nee, ik heb geen behoefte om nog een keer in de politiek te gaan. In de huidige functie heb ik meer invloed en kan ik ook meer mooie dingen realiseren dan binnen de politiek. Ik zit hier prima om mijn plek en ik haal hier veel positief energie uit.”

Wat wil je nog kwijt?
“Ik denk dat het vooral belangrijk is dat we moeten blijven communiceren als samenleving en iedereen in zijn waarde moeten laten. Het aansluiten van mensen op basis van een bepaalde mening, of politieke partijen uitsluiten vind ik een ongezonde ontwikkeling. Ik word er eerlijk gezegd een beetje simpel van. Zelf praat ik met iedereen dan kan je ook beter begrip voor iemand krijgen en het verrijkt ook als mens.”

Redactie: René Marquard

Deze artikelen heeft u misschien gemist