Gaat RHC de Silvercup winnen ? (Deel 1 met Sander Gunst)

De Rijswijksche Hockey Club kan komende zaterdag op het veld van HC Houten tegen Helmond de Silver Cup, de bekercompetitie voor hockeyteams vanaf de Eerste Klasse voor het eerst op haar naam schrijven. InRijswijk sprak met vier hoofdrolspelers. We trappen af met Sander Gunst.

Hoe is de weg naar de finale bevallen?
Sander:”De weg naar de finale is toch wel vrij steady verlopen. Onze eerste Silver Cup-wedstrijd tegen Ypenburg was al direct een wedstrijd voor in de boeken. Al heel wat jaren hopen wij elkaar te loten in de Silver Cup, aangezien veel spelers elkaar goed kennen. De sfeer en ambiance was echt geweldig. Daarna volgden nog 4 mooie en spannende wedstrijden, met als kers op de taart de 8-1 winst tijdens de halve finale in eigen huis. Een heuse feestavond voor heel Rijswijk.”

Ooit gedacht dat jullie de finale zouden halen?
“In de reguliere competitie was al vrij snel duidelijk dat de nummers 1 en 2 voor promotie en play-offs zouden gaan. Hierdoor groeide bij het hele team de wil om te strijden voor de Silver Cup. Ik zag een bepaalde mentaliteit bij het hele team, waardoor ik wist dat het behalen van de finale mogelijk was.”

Wat is de grote kracht en wat is de grootste valkuil voor RHC?
“Spanning en druk kan ons soms wat in de weg staan, waardoor wij niet vrijuit en met lef durven te spelen. Onze kracht is dat wij elkaar door en door kennen en voor elkaar door het vuur gaan. Daarnaast kunnen wij natuurlijk heel goed hockeyen :)”

Wat betekent de finale persoonlijk voor je?
“Het behalen van de Silver Cup-finale betekent persoonlijk heel veel voor me. Vanaf kleins af aan huppel ik al rond op RHC en ik ben echt een kind van de club. De huidige selectie en staf is na al die jaren een soort grote vriendengroep geworden en het is ontzettend gaaf om met deze groep en alle Rijswijkenaren dit bekertoernooi zo geweldig te beleven.”

Wat zijn de kansen om te winnen?
“De kansen zijn uiteraard fifty-fifty. Als wij het niveau aantikken van de afgelopen bekerwedstrijden, dan heb ik er alle vertrouwen in!”

Hoe goed kennen jullie Helmond?
“Dit wordt onze eerste ontmoeting. Erg leuk en spannend om een onbekende tegenstander in zo’n finale te treffen.”

Is dit een absoluut hoogtepunt voor jou en de club?
“In het seizoen 2016-2017 promoveerden we naar de eerste klasse. Dit was voor ons het optimale hoogtepunt. De volgende stap is het winnen van de Silver Cup-finale en ik moet eerlijk bekennen dat het nog net iets meer leeft binnen en buiten de club.”

Hoe leven jullie toe naar deze finale?
“Nog een week hard trainen en zorgen dat de sfeer goed is richting zaterdag. En vooral heel erg genieten van deze mooie laatste week en de finale.”

Is het seizoen nu al geslaagd door het behalen van de finale?
“Uiteraard is het tot dusver een zeer geslaagd seizoen, maar ik zou liegen als ik zeg dat het seizoen al helemaal geslaagd is. Een finaleplaats is voor weinig teams weggelegd. We zijn er nu zo dichtbij en willen hem uiteraard nu winnen ook.”

Is dit het perfecte afscheid van de trainer?
“Onze trainer Joost heeft heel lang voor deze groep gestaan en wij kunnen na alle successen en ons huidige niveau wel stellen dat hij heel veel voor ons en de club heeft betekend. Het spelen van de Silver Cup-finale is natuurlijk een mooi afscheid, maar met het optillen van de beker gaat het een “perfect” afscheid worden. En daar gaan wij met zijn allen alles voor doen!”

Deze artikelen heeft u misschien gemist